Last news in Fakti

3 Септември, 2014 09:24 1 841 0

Британски миротворец може да е следващият обезглавен от ислямистите

  • стивън сотлоф-
  • "ислямска държава"-
  • обезглавен-
  • барак обама-
  • франсоа оланд-
  • джеймс фоли

Роднините на Стивън Сотлоф потвърдиха, че видеото с екзекуцията му е автентично

Британски миротворец може да е следващият обезглавен от ислямистите - 1
Снимка: АП/БТА

Роднините на американския журналист Стивън Сотлоф са убедени, че видеото с екзекуцията му от бойци на терористичната групировка „Ислямска държава“ е автентично, съобщи „Скай Нюз“. Това потвърди в свое изявление Барак Барфи - официален представител на семейството. „Семейството знае за тази ужасна трагедия и скърби. В това трудно за тях време няма да последват други публични коментари“ , казва се в изявлението.

Белият дом и Държавният департамент на САЩ все още не са потвърдили достоверността на записа. За убийството на Сотлоф първо съобщи организацията SITE, която следи дейността на ислямските екстремисти в Интернет.

Реакции

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е възмутен от предполагаемата екзекуция на втори американски журналист от страна на джихадистката групировка „Ислямска държава”.

„Ние всички сме възмутени от информацията от Ирак относно жестоките убийства на цивилни от страна на „Ислямска държава”, които включват вчерашния доклад за бруталното обезглавяване на още един журналист. Аз строго осъждам всички подобни ужасни престъпления и отказвам да приема, че цели общности може да бъдат възприемани като престъпни, поради това, което са, или поради това, в което вярват”, заяви Бан Ки-мун, цтиран от бТВ. Той описа ситуацията в Ирак като „отвратителна” и призова религиозните лидери да застанат зад толерантността, взаимното уважение и ненасилието.

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че е „ужасен”. „Този варварски акт, който последва убийството на журналиста Джеймс Фоли разкрива ужасяващата природа на „Ислямската държава”. Джихадисткото движение познава само терора”, заяви Оланд. Комитетът за защита на журналистите също осъди убийството на американския журналист Стивън Сотлоф.

Нов удар?

Междувременно Съединените щати нанесоха нов въздушен удар по позиции на бойците от групировката. Действията са в отговор на екзекуцията на Сотлоф. Американският конгрес поиска от президента Барак Обама спешен план за справяне с джихидистите. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че САЩ нямат намерение да изпращат сухопътни сили в Ирак, но е засилена охраната на американското посолство в Багдад с още 350 войници.

Според говорителя на Пентагона Джон Кирби по този начин общият брой на американския военен персонал в Ирак ще нарасне до около 820 души. На срещата на върха на НАТО в Уелс Обама ще се консултира със съюзниците за създаване на "широка международна коалиция, която да приложи обхватна стратегия за защита на американците и подкрепа на партньорите" в борбата с ислямистите, съобщиха още от Белия дом.

Кой е следващият?

"Ислямска държава" заплашва да убие и британския заложник Дейвид Хейнс, който беше показан във видеото с убийството на Сотлоф. През 2012 г. той е работил в мироопазваща организация в Южен Судан. По времето, когато е отвлечен в Сирия, е работел за доброволческа организация в Сирия. Хейнс е похитен близо до бежански лагер близо до турската граница и сирийската провинция Идлиб.

Коментар от българска страна

Това, което се случи със Сотлоф, беше обявено като намерение, така това е тенденция, която продължава с цел да оказва психологически и емоционален натиск върху западното общество. Дали е обезглавен журналист или обикновен заложник, е просто нюанс. Това мнение изрази пред бТВ журналистът Георги Коритаров.

По думите му, ефектът се търси в това да се показва тормоз, надмощие и стилиситкиа, която да открои, че „Ислямска държава” е лидер в този вид екстремизъм, подреждайки под себе си всички подобни организации. Според Коритаров действията на групировката са един вид оценка на администрацията на Барак Обама, която не съумява да реши проблемите с Близкия Изток и мюсюлманския свят. „Следващата кампания ще бъде доминирана от републиканците”, прогнозира журналистът.

Колегата му от арабски прозиход Мохамед Халаф допълни, че „Ислямска държава” е отклонение от „Ал Кайда” и е против сегашния лидер на талибаните. Той предрече, че съдбата на британеца Дейвид Хейнс, който е в плен на джихадистите, ще бъде същата като на журналистите Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф.

Георги Коритаров обясни, че се е стигнало до абсурдна ситуация, в която САЩ си партнирали с ислямистите срещу сирийския президент Башар Асад. „Нямаше избистрена концепция в тази съпротива срещу Асад, която да носи демократична алтернатива на този режим. Това е ново разклонение на този проблем – появява се групировка, на чийто фон режимът на Асад изглежда приемлив. Иран, сочена за източник на злото заради ядрените си програми, сега също е в един много особен контекст. Изначалната грешка е заложена в модела, по който се взимат решенията във Вашингтон”, поясни Коритаров. Според него се взимат краткосрочни решения, вместо да се прави дългосрочна стратегия.

„Ал Кайда” водеше терористична война на принципа на внедрени клетки, но нямаше територия. В случая говорим за идеология – ислямски халифат, но и за територия и финанси. Целта е Обама да радикализира поведението си и да започне сухопътна операция и това вече ще разпространи метастазите на „Ислямска държава” в още повече точки на света”, прогнозира Коритаров.

Двамата с Халаф се обединиха около мнението, че „нов 11 септември” може и да е възможен, но онзи от 2001 г. и последиците от него се случват и досега. Още тогава Джордж Буш-младши беше изправен пред избора война с Афганистан или да включи мощен разузнавателен апарат, за да хване Осама бин Ладен. „Започна се с войни, а в крайна сметка разузнаването свърши работата по времето на Обама”, припомни Коритаров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА