Last news in Fakti

16 Септември, 2014 12:50 2 669 15

Украйна даде "особен статут" на Донбас (обновена)

  • украйна-
  • петро порошенко-
  • законопроекти-
  • особен статут-
  • донбас-
  • донецка и луганска области-
  • местното самоуправление-
  • протест

В същото време в Киев бежанци от източните области на страната протестират срещу провеждането на избори в окупираните територии

Украйна даде "особен статут" на Донбас (обновена) - 1
Проруски бунтовник слага знамето на самопровъэзгласилата се Новорусия в Донецк. Снимка: АП/БТА

Върховната рада (парламентът) на Украйна прие закони за особения статут на отделни райони на Донбас и за амнистията. „За“ особения статут са гласували 277 депутати, а „за“ амнистията – 287. Според някои парламентаристи законите за легализацията на Донецката и Луганската народна републики са били приети в нарушение на процедурите – тайното гласуване в случая било незаконно.
Според приетите закони местни избори в някои области там ще се състоят на 7 декември 2014 г.

Върховната рада на Украйна регистрира по-рано днес президентските законопроекти за особения статут на отделни райони от Донбас и за амнистията. Докумените "За особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“ и „За недопускане на преследване и наказания на лица участници в събитията в Донецка и Луганска области“ (с изключение на извършилите тежки престъпления) са били предадени от държавния глава Петро Порошенко на депутатите и са качени на сайта на украинския парламент. До последно не се знаеше със сигурност точно кога те ще бъдат разглеждани, макар да се очакваше това да стане през днешния ден, съобщи "Сегодня.ua". Според някои медии, самият Порошенко е пристигнал в Радата за дебатите.

“Страната трябва да знае какво е това специален статут за 3 години за Донецка и Луганска област“, написа в своя профил във Фейсбук депутатът от фракцията на Юлия Тимошенко „Баткивщина“ - Сергей Власенко в коментар на факта, че обсъжданията ще текат при закрити врата.

В същото време около сградата на Върховната рада в Киев има протестна акция срещу приемането на закон за „особен статут“ на Донбас. Според CityNews, протестът е организиран от бежанци от източната част на страната, които смятат, че „никакви избори не трябва да се провеждат в окупираните територии“ и са възмутени от опитите за легализация на самопровъзгласилите се народни републики. Законопроектът на Порошенко препоръчва да се насрочат извънредни местни избори за 9 ноември 2014 г. на териториите са особен статут.

"Искаше ни се депутатите да чуят и украинския Донбас, а не само проруския, и да отчетат, че ние сме изгубили там собствеността си, работните си места, повечето си граждански права и родината си. И искаме да си ги върнем обратно“, заяви главният редактор на интернет изданието "ОстроВ" Сергей Гармаш, който също участва в протестната акция.

Представители на сепаратистите пък заявиха, че няма да се съобразяват със законите на Порошенко, дори и Радата да ги приеме.

Вчера пък президентът на страната Петро Порошенко внесе за ратификация във Върховната рада законопроекта за асоциирането на Украйна с Евросъюза. В документа не са внасяни никакви поправки. Според говорителя на парламента Олександър Турчинов, президентът се бил договорил с Европарламента за незабавна синхронна ратификация. По-късно обаче икономическият министър на Русия Алексей Улюкаев заяви, че е постигната договореност  споразумението да влезе в сила през 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 васко

    5 0 Отговор
    не проруски бунтовник а ОПЬЛЧЕНЕЦ
  • 2 fan

    4 0 Отговор
    за..ия тая кифла
  • 3 Десислава Димитрова

    0 4 Отговор
    излишно е всичко докато руските танкове са окупирали донбас.каквото и да предприеме украинското правителство то няма власт в тези зони и тe са реално извън украинската държава.
  • 4 ДО Десислава Димитрова3

    6 1 Отговор
    Деси, за каква руска окупация и какви руски танкове бълнуваш в Донбас? Вместо и ти да се представяш като идиотка в нета, ако можеш да мислиш, помисли защо няма в него нито едно съобщение за референдума в Шотландия! Помисли, защо Англия с помощта на САЩ и НАТО не нападнат сепаратистите в Шотландия? Помисли, може би имената Христос и Сатана ще ти подскажат нещо?

    Коментиран от #6

  • 5 nakata88bg .

    5 1 Отговор
    "особен статут за 3 години"?! тия не разбраха ли, че Донбас НЯМА да се подчини на фашистка власт? трябва да им дадат пълна автономия, а не "особен статут за 3 години"!

    Коментиран от #7

  • 6 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "ДО Десислава Димитрова3":

    ти във въпроса си даваш отговора.сепаратиска шотландия никои не я напада щото ,хората имат там друга култура и ценности.дискусията ,а и самия референдум в шотландия ,нямат нищо общо с руските похвати в украйна.
    руските танкове са във всеки клип и тубата ,напиши руски танкове в украйна и ще ти излязат стотици видеа,гледай ако ти се гледа или си толкова тъп да приемеш руската лъжа как местното население с трофейно оръжие победи с динамични заградителни операции украинската армия с помоща на неорганизирани руски отпyскари дошли в украйна вместо да идат на море.ако приемаш тази версия или си много тъп или си предобеден или направо си на заплата.
  • 7 Десислава Димитрова

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "nakata88bg .":

    еи го и набора,къде си бе 88 ?фашиската власт скоро ще стане член на европеиския съюз ако следиш новините,русия пък изпада в изолация и влиза в отново в клуба на най-демократичните заедно със сирия,никарагуа ,северна корея.

    Коментиран от #9

  • 8 Монго

    5 0 Отговор
    "Деси"-Стояне, да..., в източните украински покрайнини руската военна машина наложи своята власт. И ти какво ще направиш, ще пишеш тука, или ще се направи на мъж и ще отиеш в Донбас да защитиш Украйна. Ако си мъж спри да тролиш тука и хвани /хвърчилото/оръжието и защити Украйна. Ще се радвам да се срещнем...там. Защото съм сигурен, че съм по-подготвен от тебе, и на литорика, и на юре, и на факто...

    Коментиран от #10

  • 9 nakata88bg .

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    украина могат да я приемат в ЕС, само когато германия, франция, англия, испания и италия излязат от него

    Коментиран от #11

  • 10 Десислава Димитрова

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Монго":

    украйна има кой да я защитава и я защитава.а ти щом искаш ходи да се биеш срещу украинците,ще спечелиш много правейки се на терорист всъщност такива като теб и това едва ли биха могли свястно да изпълнят и това ,но наслука в убиването ти на украинци.що се отанся до подготовката и смелостта ти тук ги видях нагледно.
  • 11 Десислава Димитрова

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "nakata88bg .":

    наборе,всичко дето казваш в последствие се оказва наобратно.евросъюза има правила за прием и те са ясни.при положение че украйна ги спази ще влезе в съюза независимо от путин и неговите мераци.пътя на русия също е в ес след като путин бъде свален и влезе задълго зад решетките.

    Коментиран от #12

  • 12 nakata88bg .

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Десислава Димитрова":

    "пътя на Русия също е в ЕС" - ти глобус виждала ли си?! имаш ли си представа от размерите на ЕС и Русия? не е ли по-скоро ЕС да влезе в състава на РФ, отколкото обратното?
    То и за влизане в шенгенска зона си има правила и какво? приеха ли ни? а дали ще ни приемат? европа страда от наплива на мигранти - още 10-15 млн бедни украински мигранти ще й дойдат тамън! тамън за да се развали....

    Коментиран от #13

  • 13 Десислава Димитрова

    0 4 Отговор

    До коментар #12 от "nakata88bg .":

    ще ни приемат в шенген,както ни приеха и в останалите структури,след като спазим определени изисквания.европа има основателни резерви ,към надеждността на институциите ни ,но мисля че при едно стабилно правителство проблемите с шенген са преодолими.русия е голяма на територия ,но има огромни организационни проблеми и липсва на капацитет за да се справи с тях.ако тя не приеме строги правила по отношение на политическото си оправление и икономическото си структуриране ,ще продължи да изпада в изолация и да страда икономически въпреки огромните си ресурси.всички бивши комунистически страни от европа поеха по пътя на към ес и не виждам защо русия да не го стори

    Коментиран от #14

  • 14 nakata88bg .

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    не ни приемат в шенген не заради "нестабилното правителство" - та нали самите европейци разклащат всяко едно от тях, (иначе как ще ги накарат да им се подчиняват?) а заради 1-1,5млн потенциални мигранти. А след като и без шенген са надупили България - за какво им да ни пускат в шенген, ако вече са получили всичко, което искаха? Шенген - това е отваряне на граници, стабилността на правителството - няма нищо общо. Същото ще стане и с украйна - ще им говорят за "общо европейско семейство" и за "европейското бъдеще" докато подпишат договор узаконяваш разграбването на украйна! След това ще поставят изисквания, която разграбената украйна никога няма да може да изпълни....

    Коментиран от #15

  • 15 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "nakata88bg .":

    нака,ти си голям шегаджия.ни едно от твърденията ти не е близо до истината.шенген не е пречка за пътуване ,нито за работа ,а 1,5 млн.българи не са заплаха за европазарите.няма как те да повлияят на 300 милионния трудов пазар,а от тази година отпаднаха ограниченията за работа на българи и румънци ,което дава възможност на всеки дори и на теб путиновиста да работиш в англия или франция ако може да се справиш с тамошната конкуренция.неслучаино милиони българи вече работят и издържат семействата си именно там.стабилността на правителството и надеждността на институциите са в основата на проблема между нас и останалите европейски държави .границите са контрола върху контрабандата и неплащането на данъци ,нивата на които са с огромни разлики при нас и останалите страни в съюза.давам пример,при липсата на граница с гърция от тук в гърция биха могли свободно да минават безбандеролни цигари или наркотици .
Новини по държави: