16 Септември, 2014 14:34 7 004 3

Цветан Василев се предаде на полицията в Белград (обновена)

  • цветан василев-
  • белград-
  • се предаде-
  • ктб

Молбата от България за издирването на магната е пристигнала в Сърбия на 15 септември

Цветан Василев - българският бизнесмен, за когото имаше заповед за издирването му от Интерпол, се предаде на полицията в Белград, която бе по петите му, съобщи сръбското издание "Блиц".

Василев, придружен от адвокатите си, дошъл в 11 часа в управлението на криминалната полиция на Сърбия в Нови Београд, където в момента се извършват необходимите формалности по удостоверяване на самоличността му.

След това той ще бъде преведен в съда, където ще бъде поставен под стража от съдия във връзка със заповед за задържането му, издадена от Интерпол по искане на България.

Молбата от България за издирването на Цветан Василев е пристигнала в Сърбия на 15 септември, твърди изданието.

Сръбската полиция явно е реагирала много бързо и Василев е решил да се предаде сам, тъй като вероятно е имал сигнали, че до часове ще бъде арестуван, съобщи кореспондентът на "Дарик" в Белград Ели Юрукова.

Той вече е заведен с полицейски кортеж в съда за предварителен арест. Оттук насетне Сърбия трябва да го екстрадира в България според договореностите, които страната има с Интерпол.

Новината бе потвърдена от адвоката на Василев Константин Симеонов пред Нова телевизия.

"Моят клиент се е явил със сръбски адвокат в полицията в Сърбия. В момента е в подготовка за съдебно разглеждане на мярката му за неотклонение по европейската конвенция за екстрадиция. Той не се е криел никога от властите. В момента, в който някой официално заяви, че ще го търсят в Сърбия, се взе решение", обясни той.

 

Не е потвърдено, че Цветан Василев се е предал в полицията в Сърбия, тъй като не е изпратено уведомление от сръбските власти. Това заяви пред журналисти прокурор Иван Гешев. Когато бъде изпратен такъв документ, ще започне процедура по екстрадирането му в България, допълни Гешев.

Василев е мажоритарен собственик на българската Корпоративна търговска банка, която през юни премина под контрола на БНБ, припомня сръбският „Блиц“. Всички транзакции на банката оттогава бяха спрени, като бяха блокирани сметки за повече от $ 3,7 милиарда долара, а самият Цветан Василев бе обвинен в присвояване на средства в големи размери, заради което попадна и в международния списък на издирвани лица.

Преди обявяването на заповедта за арест на 28 юли Василев напусна България. Междувременно съдът нареди цялото му имущество да бъде конфискувано.

Прокуратурата внесе в Софийския градски съд искане за временно отстраняване от длъжност на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, шеф на банковия надзор, съобщиха от "Правен свят".

Гунев е обвиняем заедно с Василев по делото за източването на 206 млн. лева от КТБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bai gan4o

    2 0 Отговор
    А ссстиига въ
  • 2 TODOR STOYANOV

    1 0 Отговор
    ЯСНА ВЕЧЕ Е БЪДЕЩАТА УПРАВЛЯВАЩА КОАЛИЦИЯ!МДАААА...ЖАЛКО, МНОООГО ЖАЛКО!
  • 3 PROFESIONALISTA

    1 0 Отговор
    ще се оправи,не го мислете.Просто ще трябва да сподели милиончетата си с когото трябва и малко да полежи в затвора за пред хората, а иначе ще си е като на курорт
Новини по държави: