Last news in Fakti

16 Септември, 2014 15:33 1 023 2

Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС е ратифицирано

  • украйна-
  • ес-
  • споразумението-
  • ратифицирано-
  • върховната рада-
  • европейския парламент

Актът е осъществен синхронно от Върховната рада и от Европейския парламент

Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС е ратифицирано - 1
Снимка: АП/БТА

Върховната рада на Украйна и Европейският парламент ратифицираха текста на Споразумението за асоцииране на Украйна и Евросъюза, съобщи "Интерфакс-Украйна". “За“ ратифицирането на документа гласа си са дали 355 украински депутати, „против“ и „въздържали се“ не е имало. 26 народни представители обаче не са участвали в гласуването.

Европейският парламент на своята пленарна сесия в Страсбург днес също гласува за ратифицирането на основната част от договора за асоцииране ЕС – Украйна.

Президентът на страната Петро Порошенко е подписал закона за ратификацията на Споразумението в заседателната зала на Върховната рада. Веднага след това парламентът прие декларация „За европейския избор на Украйна“. В документа се отбелязва, че ратифицирането на Споразумението за асоцииране се разглежда от украинската страна като инструмент за комплексна подготовка за постигане на тази цел, като първа крачка към по-нататъшно всестранно реформиране на страната според европейските стандарти и ценности.

„Разбираме, че това ще бъде труден път, но не виждаме алтернатива за страната си“, казва се още в текста на декларацията.

Европарламентът е извършил подготовката за синхронната ратификация по специална съкратена процедура.
Порошенко заяви, че Споразумението се ратифицира в пълния му обем и прилагането му ще започне веднага. То представлява не просто текст, а 700 страници план за реформи, които Украйна трябва да осъществи, допълни премиерът Арсений Яценюк.

Украйна подписа Споразумението за асоцииране с ЕС на два етапа – първо бе приета политическата част, а след това икономическата. На 12 септември Украйна, Русия и ЕС се договориха икономическата част да влезе в сила в края на 2015 г. Дотогава страната ще се ползва едностранно с търговски преференции със страните от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 6 Отговор
    добро начало,но това е старт на един труден и дългогодишен път за украйна.надявам се до 5 години украйна да влезе в ес ,което ще отвори много бизнес възможности и за нас българите.
  • 2 Монго

    4 0 Отговор
    Добре дошли в трета европейска класа...
Новини по държави: