Last news in Fakti

18 Септември, 2014 08:29 2 078 2

Съдбата на Обединеното кралство е в женски ръце

  • шотландия-
  • независимост-
  • референдум-
  • великобритания

Шотландците всъщност желаят среден път - повече самостоятелност, но не и окончателна раздяла с Англия

Съдбата на Обединеното кралство е в женски ръце - 1
Снимки:АП?БТА

Съдбата на Обединеното кралство е в женски ръце, но не в тези на кралицата или на кралицата-майка. Днес близо 4,3 млн шотландци могат да дадат своя глас за бъдещето на родината си.  Изборните бюра ще са отворени от 7 до 22 часа местно време. Първите резултати ще са ясни в петък сутринта.

Това е основният извод от последното изследване на британският в. „Телеграф“.

Допитването показва, че силите в двата противостоящи се лагера е изравнен. Едва 8% не са решили как да гласуват.

Изследването е показало, че

жените в Шотландия са противник на отделянето от Великобритания.

52% от шотландките мислят да гласуват срещу независимостта, а 48% са „за“.

В същото време 53% от шотландците твърдо искат независимост, а 47% са за запазване на съюза с Лондон. Според изследователи, ако нежната половина от Шотландия се мобилизира, то тя може да реши съдбата на насрочения за днес референдум.

50% от шотландците не вярват, че Лондон ще изпълни обещанието си за предоставяне на пакет от £13 млрд. при гласуване с „не“, отбелязва в. „Телеграф“.

Шотландия винаги се е различавала от южния си съсед Англия, отбелязва „Дойче веле“.

Това са разбрали още римляните.

Неслучайно император Адриан разпорежда издигането на прочутия "Адрианов вал" по границата с келтите. Едва след обединението на двете кралства през 1603 година и неуспешния опит на шотландците да създадат собствена търговска империя с Източно-индийската търговска компания, през 1707 година те са принудени да гласуват за парламентарен съюз с Англия.

С този акт се полагат основите на издигането на Великобритания като световна сила.

От няколко десетилетия

Шотландия преживява истински културен ренесанс.

Единбургският фестивал е едно от най-посещаваните и модерни културни събития в света. Шотландската музика се радва на широка популярност.

Шотландските университети са безплатни и привличат студенти от цял свят. Местните учени постигат сериозни резултати в различни научни сфери и са признати далеч извън пределите на Обединеното кралство.

Докато в Англия образованието се е превърнало в лукс и привилегия на богатите, шотландските училища са достъпни за всички. Отворената към света Шотландия привлича и много висококвалифицирани мигранти, отбелязва „Дойче веле“.

Икономически няма да е лесно отделянето на Шотландия,

коментира пък Евронюз. Във финансовия сектор са заети 200 000 души, а банките Lloyds Bank и Royal Bank of Scotland вече заплашиха, че ще напуснат, ако шотландците подкрепят независимостта, предупреди в. „Гардиън“.

Перспективата за появата на Шотландия като независима държава допълнително подклажда страховете на инвеститорите, които се тревожат за слабата икономика на ЕС, коментира Джонатан Съдейрия, дилър от Capital Spreads.

Преглеждането и приемането на нови данъчни и митнически режими, смяната на валутата и т.н. ще се плати от шотландския бизнес, посочва Блумбърг.

Дейвид Фрост от Асоциацията за производители на скоч изказа своето притеснение от една бъдеща независимост, защото тя може да отреже възможностите за продажбата на уиски на територията на Острова и по света. Подкрепящите отделянето се надяват, че страната им ще се превърне в една от богатите страни в света. Те се надяват, че при „развода“ Шотландия ще сложи ръка на богатите залежи на петрол и газ в Северно море.

Шотландците доволно потриват ръце и се надяват да вземат 90% от тези залежи, които се оценяват на 15 – 24 млрд. барела, достатъчни за 30-40 години.

Освен петрола и синьото гориво Шотландия ще трябва да подели с Лондон и националния дълг,

заключава Евронюз. Лондон се надява, че ще съумее с помощта на някои компромиси и обещания за повече автономия да разубеди част от поддръжниците на независимостта.

Въпреки ограничените си петролни резерви, Шотландия ще се нареди сред 20-те най-силно развити икономики в света.

Шотландците са 1% от населението на ЕС, но притежават 20% от рибните запаси на Общността, 25% от възобновяеми енергийни източници и 60% от петролните залежи, отбелязва Би Би Си. Безработицата в Шотландия е 6% за юли срещу 6,2% за Великобритания. Последното проучване на Би Би Си показва, че 48% са против отделянето, 44% са „за“, а 8% не са решили.

Според социологическите анкети, шотландците всъщност желаят среден път - повече самостоятелност, но не и окончателна раздяла с Англия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 2 Shmeker

    0 0 Отговор
    Тия не са вред. Ама може и да са си направили сметката де
Новини по държави: