Last news in Fakti

18 Септември, 2014 14:30 3 468 3

"Ислямска държава" напуска базите си в Сирия?

  • сащ-
  • сирия-
  • ирак-
  • "ислямска държава"-
  • напуска-
  • базите-
  • резолюция-
  • умерената сирийска опозиция

САЩ са на път да одобрят документ, позволяващ им да въоръжават и тренират умерената сирийска опозиция за борба с екстремистите

"Ислямска държава" напуска базите си в Сирия? - 1
Снимка: АП/БТА

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри резолюция, която ще позволи на страната да въоръжава и подготвя членовете на умерената сирийска опозиция и по-точно Свободната сирийска армия за борба с бойците на екстремистката групировка „Ислямска държава“, съобщи АП. Автор на инициативата, включваща доставка на оръжие и тренировъчни програми, е републиканецът Хауърд Маккеън. Резолюцията е срещнала подкрепа като цяло, но демократите са отбелязали, че при реализацията на решението трябва внимателно да се следи в чии ръце ще попадне американската помощ.

За утвърждаването на документа той трябва да получи одобрение и от Сената, където мнозина от демократите са скептични към резолюцията. Гласуването по този въпрос ще стане по-късно днес. След това документът трябва да бъде подписан от президента на САЩ Барак Обама.

Дори и в случай на положително решение на Сената, подготовката и снябдяването на сирийската опозиция няма да започне веднага. Според Пентагона това може да стане през пролетта на идната година. Американските военни трябва да разработят за целта програми за подготовка и да разположат тренировъчни бази в Саудитска Арабия. Очаква се през подготовката да минат 5000 сирийски военнослужещи.

Междувременно телевизия „Ал Арабия“ съобщи по данни на АФП, че бойците на „Ислямска държава“ напускат базите си в Сирия, по които САЩ се готвят да нанесат въздушни удари. Един от активистите на терористичната организация – Абу Усама, се свързал по интернет с френската информационна агенция и обявил, че хората му се изтеглят от територията на североизточната сирийска провинция Дейр ез Зор. Те били напуснали вече административната сграда в столицата на региона, където до момента бил главният им щаб и оръжейна база.

В град Майадин близо до границата с Ирак ислямистите освободили 8 завзети от тях сгради, оставяйки в свое владение само три – пощата, военното разузнаване и съда. Изтеглили се напълно от град Ешара и от разположените наблизо нефтени находища, които им позволиха да станат най-богатата терористична организация. Седем чуждестранни джихадисти са били евакуирани.

Бойците обаче не са изоставили главния си бастион в Сирия – град Рака, и завзели 16 кюрдски села в Северна Сирия близо до турската граница, съобщи „Ройтерс“.

По всяка вероятност екстремистите се изнасят от провинцията, частично контролирана от сирийските войски, заради заплахите от авиоудари от страна на САЩ. Президентът Обама, който по-рано одобри нанасянето на въздушни удари по Ирак, преди дни заяви, че военните са готови да бомбардират и Сирия. Удари по позициите на ислямистите в Ирак методично се нанасят от август. В Персийския залив са съсредоточени над 100 самолета и 8 кораба за провеждане на военни операции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    3 0 Отговор
    гениааааално! първо въоръжаваха ислямистка държава в борба срещу Сирия, сега въоръжават свободна сирийска армия в борба срещу ислямистка държава! гениааааално!
  • 2 Димитър

    1 0 Отговор
    А всички муджихидини представящи се за бежанци кога ще бъдат изритани от България?
  • 3 Монго

    2 0 Отговор
    Те и до сега обучаваха и въоръжаваха "Свободната сирийска армия" в бази в Йордания, ама те взеха, че се присъединиха към ИДИЛ /сега само ИД/
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания