Last news in Fakti

21 Септември, 2014 18:04 1 179 0

Папа Франциск в Албания: Кажете "не" на преклонението пред парите!

  • папап франциск-
  • албания-
  • религии

Светият отец похвали страната домакин като пример за мирно съжителство между хора от различни религии

Папа Франциск в Албания: Кажете "не" на преклонението пред парите! - 1
Снимка: АП/БТА

Кажете „не“ на идолопоклонничеството пред парите, на измамната индивидуалистична свобода, на зависимостите и насилието! Това призова папа Франциск днес младите хора на Албания, където главата на Римокатолическата църква се намира на своето четвърто задгранично посещение и първо в европейска страна извън Италия, откакто е на папския престол, съобщи Агенция АНСА. Светият отец апелира за среща между културите и за солидарност.

"Много съм щастлив, че съм тук при вас, на благородната албанска земя – земя на герои, които са жертвали живота си за независимостта на страната, и земя на мъченици, засвидетелствали вярата си в трудни времена на преследване“, така папа Франциск поздрави властите в страната домакин.

"Никой да не си мисли, че може да се позовава на Бог, докато планира и извършва насилие и злоупотреби. Никой да не използва за претекст религията за действия, противоречащи на човешкото достойнство и основните човешки права“, каза първосвещеникът в коментар на зверствата, вършени по света в името на религията. Той даде Албания като пример за мирно съжителство на представители на различни етноси и религии.

Климатът на уважение и взаимно доверие между католици, православни и мюсюлмани е скъпоценно благо за страната, особено в наше време, когато екстремистки групи изкривяват истинското религиозно чувство и го превръщат в инструмент на насилие, вместо за открит диалог за това какво означава да вярваш в Бог и да следваш неговия закон“, подчерта папата.

"На глобализацията на пазарите трябва да съответства и глобализацията на солидарността. Трябва да направим усилия растежът и развитието да достигат до цялото население, а не само до една част от него“, каза още папа Франиск в Тирана.

На летището той бе посрещнат от албанския министър-председател Еди Рама и от хиляди жители на албанската столица и поклонници. Атмосферата около визитата на папата в Албания е празнична, макар че там мнозинството от населението е мюсюлманско, а католиците са 15%.

Единайсетчасовата визита на папата в Албания е обект на изключителни мерки за сигурност поради непотвърдени информации за възможна опасност от атентат на джихадисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: