Last news in Fakti

22 Септември, 2014 10:49 2 835 5

Турция затваря границата си със Сирия

  • турция-
  • бежанци-
  • сирия-
  • ислямска държава

Тони Блеър: Нужна е сухопътна офанзива, за да победим Ислямска държава

Турция затваря границата си със Сирия - 1
Снимка: АП/БТА

Турция започна да затваря част от границата си със Сирия след като най-малко 100 000 кюрдски бежанци влязоха в страната през последните два дни.

Голяма част от бежанците бягат от напредването на милициите на Ислямска държава срещу сирийския град Кобани, припомня в. "Хюриет".

Преди последния наплив в Турция вече са регистрирани 847 000 бежанци. Те са бегълци от продължаващата трета година гражданска война в Сирия срещу режима на президента Башар Асад. Анализатори очакват броят на бежанците да достигне 1 млн. Много от тях вече са настанени в претъпкани училища в пограничните райони, уточнява АП.

Турските сили за сигурност бяха принудени да използват водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат стотици кюрди, които демонстрираха на турско-сирийската граница в подкрепа на сирийските си събратя, които бягат пред настъплението на Ислямска държава. Според турски медии кюрдски демонстранти започнали да замерят силите на реда с камъни, защото попречили на бежанци да доближат границата.

Кюрдски бойци в Турция отново поискаха оръжие за да защитят от ислямистите ключов граничен град в Северна Сирия. Кюрдски полеви командири съобщават, че милициите на Ислямска държава са достигнали до 15 км. от Кобани.

Турция преживява един от най-масовите приливи на бежанци от началото на гражданската война в Сирия.

Установяването на буферна зона от сирийската страна на границата ни е въпрос, който повдигнах на срещата на върха на НАТО. Обсъдих темата и с американския президент Обама и го започнах с подробности. Говорил съм и със страни от антиислямистката коалиция, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Ислямска държава може да бъде спряна с удари от въздуха, но тя не може да бъде победена чрез този метод, предупреди в блога си бившият британски премиер и настоящ специален пратеник за Близкия изток Тони Блеър.

Според него британците трябва да са готови да се присъединят към широка коалиция, която да разположи наземни сили, сред които и специални части за борба с джихадистките милиции. Призивът на Тони Блеър идва дни след като високопоставен американски военен призна, че Пентагонът обмисля изпращането и наземни части в Ирак, ако ситуацията го изисква.

Президентът на САЩ Барак Обама отново увери, че няма намерение да изпраща американски сухопътни части в Ирак, за да противодействат на екстремистите. Вместо това Вашингтон ще продължи да помага на иракските сили и да изгражда широка международна коалиция. Той все пак не пропусна да успокои сънародниците си, че разузнаването на САЩ не разполага с данни, че бойци от групировката „Ислямска държава” подготвят терористични актове срещу Америка.

От Ислямска държава се заканиха за провеждането на нови кървави атаки.

По данни от Държавния департамент на Белия дом 54 страни и три организации – Европейския Съюз, НАТО и Арабската лига – вече са обещали да дадат своя принос в международната кампания срещу Ислямска държава.

Ескалацията на насилието в Ирак и Сирия се очаква да бъде обсъдено на започващата в Ню Йорк среща на ООН.

Междувременно, полицията в Йордания задържа 11 бойци на джихадистката групировка. Задържаните ислямисти са влезли в Йордания по заповед на лидер от групировката в Сирия. Те са били разкрити, след като в дома на единия от задържаните е имало експлозия, предизвикана от експеримент с взривни вещества.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    3 0 Отговор
    Вече е много,ама много късно де се спрат ислямистите. Още в самото начало трябваше да се противодейства, но тогава някой имаше интерес и познайте кой? Размислите са за нас.

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен Бакърджиев":

    Путин?
  • 3 Бхд БхД

    0 0 Отговор
    10 000 От тези ще се вметнат в България за да станат Европейски граждани и да продължават към ЕС
  • 4 Български патриот

    1 0 Отговор
    До Бхд -- В голяма заблуда си. Тези така наречени "бежанци", които са си просто едни имигранти няма как да продължат към ЕС, защото онези ги товарят и ни ги връщат обратно, защото нашите национални предатели са им дали статут на бежанци. Така, че проблема относно тяхното настаняване, изхранване и т.н. и т.н. си е единствено наш проблем.
  • 5 мда

    0 0 Отговор
    Представете си от тези "бежанци" колко ли терористи преобладават сред тях. Напишете ИДИЛ в Гугъл и ще видите карта, която показва, че ИДИЛ искат да завземат и България. Така че Ядрено оръжие за тия и никакво съжаление. Те са надрусани малоумници, които извършват геноцид и престъпление срещу човечеството. Необразовани глупаци. Гледах интервюта, в които се говори, че половината от джихадистите са необразовани и дори не могат да си напишат имената.
Новини по държави: