Last news in Fakti

29 Септември, 2014 23:04 634 1

Плевнелиев: Енергийната ефективност е основен двигател на конкурентоспособността

  • енергетика-
  • газ-
  • росен плевнелиев

Енергийната ефективност е основен двигател на конкурентоспособността, посочи президентът Росен Плевнелиев при обсъждането на енергийната тема в рамките на 10-тата среща на държавните глави от групата "Арайолуш“, която се провежда в португалския град Брага. В срещата участват още президентите на Португалия, Германия, Полша, Австрия, Финландия, Естония, Унгария и Латвия.

Пред колегите си държавният глава коментира, че енергията не трябва да се използва като оръжие, а като ресурс, който може да бъде търгуван. Президентът Плевнелиев посочи, че страната ни подкрепя „Южен поток“, но проектът трябва да отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет и на европейските правила. "За съжаление в България проектът е изпълняван без дори да имаме сключен договор за транзитните такси от „Южен поток", заяви Росен Плевнелиев.

Според държавния глава най-важното в момента за България е изграждането на интерконекторните връзки. Президентът посочи, че страната ни е подкрепяла „Набуко“, на обща стойност приблизително 20 млрд. долара, но след като не се реализира, проектът успешно може да бъде заменен от интерконектори със съседните страни. България вече работи по газовите връзки със съседните страни на много по-ниска цена, посочи президентът и припомни, че системата от интерконектори са неразделна част от Южния газов коридор, чиято първа копка се състоя наскоро в Баку. Страната ни ще се свърже с Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор, чрез интерконектори с Турция и Гърция, което ще позволи доставката на договорените с Азербайджан 1 милиард куб. метра газ.

Президентите, участващи в срещата подкрепиха идеята на Полша за създаването на Европейски Енергиен съюз. Всички се обединиха около тезата, че украинската криза е показала цената на бездействието по отношение на енергийната зависимост на Европа, коментира още държавният глава. Президентът посочи, че днес страните в ЕС са обединени и ще гарантират на европейските граждани възможността да получават енергия на конкурентна цена и от различни източници.

Регионът на Югоизточна Европа трябва да присъства по-активно в дневния ред на ЕС, посочи президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с португалския държавен глава Анибал Каваку Силва. По думите му важно сега е да се засили европейската интеграция, защото регионът се развива, работи усилено за свързаност и като обединен пазар е атрактивен за инвеститорите.

Двамата държавни глави обсъдиха и опита на България и на Португалия в усвояването на средства от европейските фондове. Президентът Плевнелиев коментира, че Португалия е пример за правилно използване на европейските средства за модернизиране на страната, чрез изграждането на съвременна инфраструктура, а според Анибал Каваку Силва успехът им се дължи на факта, че са си поставили приоритети, от които не са се отклонявали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    3 0 Отговор
    Вместо да говори за енергийна ефективност да разпореди в БАН да си размърдат умовете и да вкарат в производство печки на браунов газ. Румъния вече произвежда а нашите се страхуват от нефтените магнати. В края на краищата живеем в 21 век. Смешно е да се говори за икономии когато има друго решение.