Last news in Fakti

1 Октомври, 2014 12:08 1 679 10

Телата от масовите гробове край Донецк са вече близо 400

  • трупове-
  • тела-
  • донецк-
  • украински военни-
  • сепаратистите-
  • ейнарс граудинш-
  • масови гробове

Украински военни плячкосвали домове и подлагали жените на групови изнасилвания, твърди латвийски правозащитник, потресен от разказите на местните

Телата от масовите гробове край Донецк са вече близо 400 - 1
Снимка: АП/БТА

Около 400 неразпознати тела се намират в моргите на Донецк, в близост до които по-рано бяха открити масови гробове на избити мирни жители, съобщи латвийският правозащитник Ейнарс Граудинш за „Российская газета". Той разкри, че е посетил две от тези места заедно с група експерти от ОССЕ от Франция, Германия, България, Великобритания и други страни, придружавани от представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Труповете около шахтата „Комунарска“ лежали под тънък слой пръст и били в напреднал стадий на разложение. При село Нижная Кринка била разкопана само една могила. На експертите било предложено да присъстват на изравянето на телата, но поради ограниченото си време те не могли да останат. Освен това в зоната действали и украински снайперисти, подчертава Граудинш.

Според правозащитника, броят на неразпознатите тела ще расте успоредно с ексхумациите от намерените общи гробове. Цифрата 400 преди това беше спомената и от представители на сепаратистите. Местни жени разказали на латвиеца, че домовете им били разграбени, а хора от украинските сили се редели на опашка пред пощата, за да изпратят „плячката“ у дома си. Наемници от украинските батальони "Азов" и "Донбас" подлагали всички жени по селата на групови изнасилвания, без да пожалят 12-годишни деца и възрастни.

На 23 и 28 септември проруските бунтовници съобщиха за няколко масови гроба, открити край Донецк, където, според местните жители, са заровени граждани, убити от военни от Националната гвардия на Украйна, които били базирани в Нижная Кринка от април до средата на септември. Киев категорично отрича тези подозрения.

Специалният представител на ОССЕ за борбата с търговията с хора Мадина Джарбусинова по-рано заяви, че не е изключено телата да са оставени без вътрешни органи, които са били иззети за нелегална продажба.
Помимо этого, ему сообщили, что бойцы АТО переправляли по почте награбленные в деревне ценности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ituriel

    5 0 Отговор
    Къде е сега Десислава Димитрова / Васил / да защитава и хвали украйнското "правителство" постигнато с преврат и да ни обяснява какъв тиранин и терорист е Путин, докато Обама и европейските му ибрици са самото превъплащение на "чистата доброта"?????? Не се и съмнявам в достоверноста на статията терористите в украйнското правителство многократно доказаха що за дебелокожи лицемери са. Да живее Русия.
  • 2 Десислава Димитрова

    0 5 Отговор
    появиха се най-сетне.толкова време русия ги чакаше тези масови убииства и ето намериха се труповете.сега ще е съвсем нормално ,новорусия да стане част от русия ,а путин да бъде обявен за герой.само че нека първо се проведе разследване и ако руснаците искат да им се повярва нека да се допуснат независими експерти ,щото до сега от русия само лъжи ,а и няма логика в информацията.лека им пръст на загиналите ,трагедията в източна украйна продължава.
  • 3 Десислава Димитрова

    0 7 Отговор
    тъпо,тъпо ама вярно.нямах си работа и снощи прегледах всички новини от руските теливизии в тубата .от коментаторите на място включително и от кментарите на западните правозащитници ,както и от публикуваните фотоси на труповете става дума за под 100 тела ,дори за доста под 100 като основната част от убитите са сепаратисти.доказаните цивилни са много малко.това е фундамента към момента от там всичко нагоре е руски балон,поне в инфото тук за 400 убити основно жени .наистина има убити жени ,но аз видях една в клиповете и коментарите на терен.нека да се действа цивилизовано да се опишат ,фотографират и установят жертвите,след което да започне разследване и изродите дето са ги убили да се открият,но без балони и то руски.така бе и с разпънатото украинско дете на кръст за което се потвърди ,че е дезинформация въпреки клипа с кошаревските свидетели.така бе и с главите на опълченците ,които се оказаха впоследствие отрязани от опълченците .нека да стане ясно че не потдържам убииствата на цивилни и пленници и съм за разкриване и наказване на извършителите,но това е война и няма как да се избегнат подобни свинщини ,те се извършват от двете воюващи страни.

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    Когато ти отърва вярваш на руските телевизии, а когато не думите ти са: "Това е проруски сайт". И фурнаджийска лопата не може да се върти, като тебе, ама то ти е простено, нали трябва да има смях...

    Коментиран от #5

  • 5 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    не съм фурнаджииска лопата.аз на руските телевизии не вярвам,но от там идва инфото за въпросните убииства ,но дори и те не показват 300-400 трупа, а става въпрос за три масови гроба с основно разстреляни сепаратисти,но и с малка група цивилни и поне една жена.това видях по руските канали ,които са основния извор на инфо по темата .сега изведнъж изкочиха 400 цивилни предимно жени,търговия с органи и т.н. и т.н.

    Коментиран от #6

  • 6 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    Аз не мога да те разбера, проблем ти е, че са сто а не 400, така ли? А ако бяха от другата страна, отрязан нокът да беше, щеше да о*ереш форума.

    Коментиран от #7

  • 7 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Монго":

    аз не мога да разбера ти четеш ли кво съм писал?във всеки свои пост казвам едно и също,че убииството дори на един единствен човек е голяма трагедия.само че нека не се разказват глупости,а да се отрази точно положението,за да се намерят и реалните виновници.използването за пропаганда на тези убииства всъщност прикрива виновниците им и прехвърля проблема там където го няма и то се прави умишлено от уж заинтерасованите руснаци.
  • 8 Бендеровец

    0 1 Отговор
    Да се намали хонорара на преводача за последното изречение :) :)
  • 9 Бендеровец

    0 1 Отговор
    Как така не са ги разпознали? Явно не са местни. Следователно са от възпитаните зелени човечета :)
  • 10 Бендеровец

    0 1 Отговор
    Това обяснява кой е този латвийски правозащитник:
    №10 — «Latvijas Krievu savienība» («Русский союз Латвии»). Название — нравится. Наконец-то ребята назвали вещь своим именем. Прежнее название «За права человека в единой Латвии» (ЗаПЧЕЛ) было — полная фигня. Какого именно «человека»? И когда это Латвия была «единой»? Не припомню. Разве что при СССР?.. А теперь — просто и ясно. В первой строке программы: «Наша партия защищает интересы РУССКИХ жителей Латвии». И далее конкретно: русский язык — официальный, всем негражданам — гражданство, облатышивание наших детей — долой, ветеранам-антигитлеровцам — почет и помощь, пидоров — в топку и т.д. Если бы еще в конце программы стояло «Крым — наш» и смайлик, я бы за них проголосовал досрочно. Но так рубануть – не рискнули. Линдермана им не хватает, хотя Граудиньш!!!!!!!!! уже есть.
Новини по държави: