Last news in Fakti

1 Октомври, 2014 13:09 1 540 1

Въоръжен мъж пътувал в един асансьор с Обама

  • асансьор-
  • белия дом-
  • барак обама-
  • въоръжен мъж-
  • оградата-
  • омар гонсалес

42-годишният ветеран, който нахлу в Белия дом на 19 септември, може да получи присъда от 16 години лишаване от свобода

Въоръжен мъж пътувал в един асансьор с Обама - 1
Охраната пред един от входовете на Белия дом. Симка: АП/БТА

Президентът на САЩ Барак Обама се качил в асансьор заедно с въоръжен мъж, който вече е бил обвиняван за нападение в друга строго охранявана зона, съобщи Би Би Си. Това се случило на 16 септември, когато държавният глава посетил Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта.

Инцидентът бе обявен едва сега, часове след като шефът на „Сикрет Сървис“ бе разпънат на кръст от Конгреса на САЩ заради пробивите в сигурността на Белия дом. От службите потвърдиха гафа в асансьора, но отказаха коментар. По протокол само на членове на тайните служби е позволено да носят оръжие в присъствието на президента.

Пистолет е бил открит у непознатия мъж в асансьора, след като той извадил апарат, за да заснеме видео с Обама и не се подчинил на заповедта да спре да снима. Според „Вашингтон поуст“, той до момента имал три присъди за нападения и нанасяне на побой и сега е бил незабавно уволнен от работодателите си.
„Този човек с пистолет е бил на една ръка разстояние от президента“, възмути се конгресменът от Юта Джейсън Чафетс, който разбрал за инцидента от свидетели на случилото се.

Междувременно на ветерана от американската армия Омар Гонсалес, който на 19 септември успя да прескочи оградата на Белия дом и да проникне в резиденцията на Обама беше повдигнато официално обвинение, съобщи „Ройтерс“. Грозят го 16 години затвор. Пробивът в сигурността на първия човек на държавата стана повод за мащабно разследване на дейността на тайните служби на САЩ – структурите, които се грижат за охраната на водещите политици.

При нахлуването си в Белия дом 42-годишният Гонсалес носел сгъваем нож. В автомобила му, паркиран в друг квартал, били открити 800 патрона, две брадви и мачете. По законите на страната за проникване на закрита територия максималната присъда е 10 години лишаване от свобода, за носене на оръжие – 5 години, а за нелегално съхранение на боеприпаси – 1 година. 

Във връзка с инцидента охраната на президентската резиденция е била засилена по нареждане на шефката на Сикрет Сървис Джулия Пиърсън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 емо

    1 0 Отговор
    Pak se otarva,nqma li nqkoi da go gramne nakraq,tolkova narod izbi