Last news in Fakti

20 Октомври, 2014 11:00 928 0

САЩ правят спецгрупа срещу Еболата

  • ебола-
  • сащ-
  • европа-
  • епидемия

Еврокомисията засега не говори за пандемия, тъй като вирусът е засегнал само в няколко западноафрикански държави

САЩ правят спецгрупа срещу Еболата - 1
Снимка: АП/БТА

В САЩ ще се сформира специална група от около 30-тина медици, които ще бъдат натоварени да помагат на болниците при случай с опасната болест, обяви АП.

Агенцията на позовава на думите на шефа на Пентагона Чък Хейгъл.

Екипът е съставен от петима лекари, специалисти по инфекциозни болести, 20 медицински сестри с опит с тежко болни и петима инструктори за предпазване от заразяване. От Пентагона уточниха, че екипът няма да пътува чужбина, а ще бъде на разположение в САЩ.

Досега в страната има три случая на заразени с опасния вирус - либириеца Томас Дънкън, който почина преди няколко дни, и две грижили се за него медсесри. В момента повече от 100 души, които са били в контакт със заразените, са поставени под наблюдение от лекарите.

Германският външен министър Франк Валтер-Щайнмайер заяви, че Европейският съюз трябва да обмисли изпращането на гражданска мисия в Африка срещу епидемията от Ебола.

Еврокомисията засега не говори за пандемия, тъй като вирусът е засегнал само в няколко западноафрикански държави. Затова и европейската стратегия е ориентирана по-скоро към справянето с болестта в самата Западна Африка, отбелязва Дойче веле. ЕС като общност е обещал на засегнатите страни Гвинея, Сиера Леоне, Либерия и Нигерия финансова помощ, възлизаща на 180 милиона, а страните-членки ще отпуснат още 300 милиона.

Испанската медицинска сестра Тереса Ромера се е излекувала от Ебола. Това показват направените й тестове, предаде Ройтерс.

Експерти предполагат, че тя се заразира след като се докоснала с ръкавица, докато се е грижила за един от двамата болни мисионери.

Над 4500 са вече жертвите от Ебола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА