20 Октомври, 2014 12:27 2 221 0

Сексът се е появил преди 385 милиона години (видео)

  • сексът-
  • риби-
  • съвкупление-
  • полово размножаване-
  • гениталии-
  • израстък

Първи го практикували древен вид риби

Международен екип от учени разкри, че древната риба Microbrachius dicki е първият известен на науката вид живо същество, което е престанало да се размножава чрез изхвърляне на хайвер, а е започнало да практикува съвкупление. Статия за това излезе в сп. „Нейчър“, а кратко съобщение за откритието публикува и Би Би Си.

Microbrachius dicki са костни риби с дължина около 8 см, живели преди близо 385 милиона години на територията на съвременна Шотландия.

Изследвайки вкаменелости от тази епоха, проф. Джон Лонг от Университета „Флиндърс“ в Австралия забелязва странен L-образен израстък при самците на тези риби, който той приема за гениталии. Чрез този придатък сперматозоидите попадали у самката, у която пък били открити специални костни пластинки за притискането му.

Поради анатомичните си особености тези риби не можели да се занимават със секс в т.нар. "мисионерска поза", а го правели странично. За да остават в необходимата за размножаване позиция на рибите помагали малки плавници, с които се „ прегръщали“.

Парадоксално, но новопоявилият се начин на полово размножаване не се практикувал дълго в животинския свят – в хода на еволюцията рибите се върнали към оплождане, при което и спермата, и яйцеклетките (хайвера) се изхвърлят в морето от представителите на двата пола. Едва чрез няколко милиона години с появата на предците на акулите и скатовете копулацията (съвкуплението) се връща на планетата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА