Last news in Fakti

20 Октомври, 2014 12:36 2 186 1

Комета облиза Марс (Видео)

  • комета-
  • сайдинг спринг-
  • марс

Учените се надяват да получат данни за размера и състава на ядрото на Сайдинф спринг

Кометата Сайдинг спринг облиза Марс, прелитайки на 136 000 км. от Червената планета, което е твърде близко за мащабите на Космоса разстояние, съобщава АП.

Кометата премина край Червената планета в 21:27 часа българско време снощи със скорост 202 000 км. в час.

Събитието беше наблюдавано от учените и те пренасочиха всички инструменти на изкуствените спътници в орбита около Марс, както и камерите на двата планетарни апарата – “Опортюнити” и “Кюриосити”, за да съберат повече данни.

Ако се намирахте на повърхността на Марс по време на преминаването, щяхте да видите как цялото нощно небе се осветява от газа, който я следва, коментира ученият от НАСА Джаред Есплет.

Европейската космическа агенция коментира, че подобно събитие се случва веднъж на милион години.

Учените се надяват да получат данни за размера и състава на ядрото на кометата. Изследователите се надяват, че ще разширят представите за произхода и еволюцията на Слънчевата система, която се зародила се преди 4,6 млрд. години.

Кометата Сайдинг Спринг, известна и като C/2013 A1, идва от Облака на Оорт – голям сферичен регион от космическо пространство, отдалечен от планети. Така че кометата, формирала се преди около 4,5 млрд. години, за първи път ще усети топлината на Слънцето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 1 Отговор