20 Октомври, 2014 17:54 2 309 5

Ердоган осъди американската помощ за кюрдите в Кобане

  • кобане-
  • реджеп тайип ердоган-
  • турция-
  • сирия-
  • кюрдите-
  • пкк-
  • кюрдската работническа партия

Турският държавен глава приравни защитниците на града с терористи

Ердоган осъди американската помощ за кюрдите в Кобане - 1
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган приравни защитниците на града с терористи. Снимка: АП/БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди американските доставки на оръжие за сирийските кюрди, които отбраняват град Кобане от бойците на групировката „Ислямска държава“. На връщане от визита в Афганистан Ердоган разказа пред журналисти защо Турция не помага на защитниците на Кобане и защо САЩ не е трябвало да им доставят оръжие, предаде Newsru.Israel. До момента турската армия в близост до границата не е предприела никакви действия в подкрепа на защитата на града и дори на 14 октомври турските ВВС нанесоха удари по позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК), нарушавайки примирието.

Призовават ни да въоръжаваме отрядите на партия „Демократичен съюз“, които се сражават с „Ислямска държава“, а от наша гледна точка тази партия по нищо не се отличава от ПКК, тя е същата терористична организация. Да очакват, че ще им окажем подкрепа, както искат нашите съюзници в НАТО, вкл. и САЩ, е голяма грешка. Ние не можем да го направим“, коментира турският държавен глава.

По този начин Ердоган отхвърли и призива на Франция страната му да отвори границата за бойци на ПКК, които искат да се присъединят към защитниците на сирийския град Кобане. Боевете там се водят вече месец, макар че кюрдското опълчение значително отстъпва по численост на противниците си джихадисти.

Тази нощ американски самолети хвърлиха от въздуха оръжие, боеприпаси и медикаменти на кюрдските опълченци. Обама разясни на брифинг, че това се прави с цел да се избегне хуманитарна катастрофа и масови убийства на мирни жители, ако „Ислямска държава“ превземе града. Американският президент е информирал Ердоган за това, уточни „Дейли Мейл“. Кюрдите, макар да нямат собствена държава, засега остават главната боеспособна сила, която противостои на ислямистите в Сирия и Ирак. В Анкара се опасяват, че в случай на обединяване на иракските и сирийски области, населени с кюрди, ще стане въпрос и за присъединяването на Турски Кюрдистан – нещо, към което Кюрдската работническа партия от 30 години се стреми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Valentin Waltschew

    2 0 Отговор
    Кюрдистанска държава е неизбежна... Ердоган не може да спре бъдещето колкото и да му се иска ... това ми напомня за Сталин който спря Съветските армии пред Вършава и позволи Нацистите да сринат града и убият десетки хиляди ... ако Ердоган продължава с тези мръсни номера Турция не само никога няма да влезе в Европа, но е напълно възможно да бъде изключена от N.A.T.O.
  • 2 Borislav Hristov

    0 1 Отговор
    Не трябва да се въоражават никакви организаци, които са терористични, било то и дори да се сражават срещу „Ислямска държава“. Американците няма да си вземат поука от историята, май са забравили Алкайда, нали и тях ги въоражаваха и обучаваха точно те - американците, но какво стана накрая, обарнаха се срещу самите американци. Ердоган е прав и си отстоява националните интереси и сигурност. Да са били отворили границите за бойците на ПКК за да се прехвърлят, щом толкова искат могат да си преминат и нелегално, както си и влизат. Ако отвори границите означава да подкрепи въоражаването на терористи, които сеят смърт сред цивилни гражадни на Турция и да насърчава тероризма в страната му срещу, който се бори. Това са поредните опити на американците да ползват някой друг да им варши мръсната работа, в случая кюрдски бойци, т.е. да плозват маша за вадене на горещите кестени, защото иначе сами със сухоптните си войски до никъде не го докарват. Добри са само във въздушните удари, но само с въздушни удари не се ликвидират терористични организации.
  • 3 георги

    1 0 Отговор
    Това цигане Ердоганчо, нещо се самозабрави, чалмичка му се привижда..........
  • 4 Ник

    0 0 Отговор
    Ами аз продължавам да мисля, че Ердуган е в пряка връзка с ИД. За него е удобно Кюрдите да бъдат умаломощени. Както забелязвате от ИД не са екзекутирали нито един турски гражданин- защо ли?
    ЗА НАС ОБАЧЕ незнам дали не е по- добре Кюрдите да създават повече проблеми на Турция.
    Когато Турция има проблем с Кюрдите, това го отклонява от мислите за власт над България.
    Това разбира се влияе и върху икономиката на турция, както и влияе и върху политиката и Запада по повод на Турция.
    Тови всичкото е само и единствено в наш интерес
  • 5 раптор

    0 0 Отговор
    Стратегията на САЩ за перманентен хаус... Като всички пълзят, те пируват! Нищо конспиративно няма! Това е политика на американското правителство от началото на 20ти век! И не става въпрос за илюминати, масони и подобни глупости! Става дума за съвсем ясна и печеливша стратегия!
Новини по държави: