Last news in Fakti

22 Октомври, 2014 08:37 1 014 0

Киев ще плаща по $385 за руския газ

  • газ-
  • украйна-
  • синьо гориво

Преговорите между Украйна, Русия и Европейския съюз за доставките на синьо гориво приключиха без окончателно споразумение. Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази умерен оптимизъм, подчертавайки че до такова може да се стигне идната сряда, съобщи Ройтерс.

ЕС се надява тогава да бъде подписано временното споразумение, което да предотврати възможността за спиране на газовите доставки тази зима.

Това се дължи на факта, че всички страни около масата на преговорите са се съгласили за цената от $385 за 1000 кубични метра газ за Украйна, която ще е в сила до края на март 2015 година, уточнява РБК.

Москва е гарантирала, че тази цена не може да бъде изменяна. През този период Украйна ще заплаща само за използваните количества газ, а не за заявените, както беше досега.

Киев планира да купи до края на годината $4 млрд. кубични метра газ. В следващите 5 дни Европейската комисия ще определи дали украинското правителство може да изплати такъв обем от синьото гориво, коментира АП.

Основната пречка се оказа газовият дълг на Украйна към Русия. Според руския министър на енергетика Александър Новак Киев дължи $5,3 млрд.. Според Новак ЕС трябва да поеме задължение да гарантира, че Украйна ще плати дълга си за руския газ, а Еврокомисията да определи финансовите източници за погасяването му.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер каза, че ЕС ще направи всичко, за да се увери, че може да помогне на украинските си партньори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: