Last news in Fakti

22 Октомври, 2014 15:33 2 933 2

Евакуираха 200 български и румънски роми от лагер край Париж

  • франция-
  • роми-
  • лагер-
  • париж-
  • бобини-
  • евакуирани-
  • жилища-
  • условията за живот-
  • нездравословни

От Амнести Интернешънъл заявиха, че алтернативните жилища не са подходящи и преместването нарушава правата им

Един от най-старите ромски лагери във Франция беше демонтиран за 48 часа и десетки семейства с деца, по-голямата част от които са в училищна възраст, бяха насилствено евакуирани, съобщи „Експрес“. В селището, което се намира в Бобини, в покрайнините на Париж, близо до железопътната линия, са живели около 200 души, предимно от Румъния и България. Новият кмет на Бобини, Стефан Паоли, е издал указ за разтурянето на лагера още през август, аргументирайки се, че условията за живот там са нездравословни и опасни. Мястото не разполага с ток, вода и канализация; там са горели няколко пожара, при един от които, през февруари, в семейната каравана е загинало 7-годишно момиченце.

Повечето от жителите, предупредени преди евакуацията, са напуснали лагера доброволно при идването на полицията. Около 50 души, включително много деца и възрастни хора, обаче останали в близост до него в проливния дъжд, влачейки със себе си своята покъщнина в колички за пазаруване.

Спешни решения за настаняване били предложени на трийсетина семейства. За останалите се търси бърз вариант за предоставяне на подслон. Десетина, с по-стабилни доходи, са били насочени към социални жилища. Други ще бъдат временно настанени в хотели. Повечето ще бъдат в общежития в Адома, близо до Ил де Франс. Късно снощи някои от ромските семейства са били подслонени във фитнес зала.

"Няма решение, те всъщност са бездомни", коментира Бенжамен Абтан, президент на асоциация за борба с расизма. Той осъди действията на властите.

Според представители на правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ предложените алтернативни варианти за настаняване не са подходящи, тъй като са в отдалечени от Париж места, далеч от училищата, в които ромските деца досега са се обучавали. Много от тях не са били в Бобини през лятото и не са получили консултации какво ги очаква след около 2 месеца.

"Това принудително извеждане изхвърля цели семейства - с деца, болни и възрастни хора - на улицата, и ги лишава от техни основни права - заяви Джон Далюизен, директор на „Амнести Интернешънъл“ за Европа и Централна Азия. - Френските власти трябва да прекратят разтурянето на лагера, докато бъдат в състояние да осигурят консултанти и адекватна алтернатива на жилища в съгласие с ромската общност".

"Евакуацията на лагера ще има катастрофални последици за ромите в Бобини и ще съсипе напредъка, постигнат през последните месеци за интеграцията им в обществото", категоричен бе Далюизен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бургазлията

    1 0 Отговор
    Предлагам на тези от Амнести Интернешънъл като са толкова загрижени за циганите да им построят със собствени средства някаква жилищна постройка и след месец да минат да видят в какво състояние ще бъде. От сега мога да гарантирам,че всичко ще е в л..на и полуразрушено.Иначе моите поздравления за френските власти,така се борави с циганите,за 48 часа са решили проблема,не като нашите управници.
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Да почерпим от френския челен опит, за НЕинтеграция, а за разкатунизация и телепортация.
Новини по държави: