Last news in Fakti

22 Октомври, 2014 19:11, обновена 23 Октомври, 2014 15:36 3 773 2

Двама убити при атентат в Канада (Видео)

  • канада-
  • стрелба-
  • парламент-
  • нападение

Канадското правителство определи нападението срещу парламента като терористичен акт

Двама убити при атентат в Канада (Видео) - 1
Снимки: АП/БТА

Най-малко двама души са загинали при атентат срещу парламента в Канада, предаде АП.
Нападателите е бил убит, а военен на почетен караул при мемориала в Отава, който е бил ранен, е починал в болница от раните си, уточнява Ройтерс.

Полицията идентифицира нападателят като Майкъл Зехаф-Бибо, 32-годишeн канадец. На него преди седмици е бил отнет паспорта, защото е смятан за свързан с радикални ислямистки елементи.

Би Би Си уточнява, че канадският парламент е бил обект на нападение. Нападателите са двама или трима, съобщават от силите на реда. Сградата на парламента, която се намира в непосредствена близост до военния мемориал в Отава е блокирана. Премиерът Стивън Харпър е бил изведен от тежковъоръжени полицаи. Целият район е отцепен, но се чуват още изстрели.

Единият от заподозрените е бил облечен с черни дрехи, лицето му е било прикрито с шал. Минути преди да открие огън, той спрял преминаваща кола, изхвърлил шофьора и подкарал към парламента.

Полицията е преследвала и застреляла нападател в централната сграда на парламента, където също са отекнали дузина изстрели.

Районът е от отцепен от тежковъоръжени полицаи и войници, заявиха за Факти.бг българи, живеещи в Канада. Нападателят подминал жена с бебе и без да я нарани се насочил към сградата, където открил огън.

Полицията предупреди живеещите в близките сгради да не се приближават до прозорците на домовете си.
Продължава издирване между един и трима нападатели.

Канадската армия преустанови обществения достъп в базите си в страната след стрелбата, съобщи Си Би Си.

Инцидентът става часове след като канадските власти повишиха степента на терористична заплаха. Те бяха принудени да предприемат подобна стъпка след като във вторник ислямизиран канадец прегази с колата си двама войници в Квебек.

Американският президент Барак Обама осъди скандалните нападения в Канада. Такава бе реакцията и на британският премиер Дейвид Камерън и президентът на Франция Франсоа Оланд.

В телевизионно обръщение премиерът на Канада Стивън Харпър заяви, че през идните дни ще се разбере дали стрелецът, който вчера уби войник и стреля по сградата на парламента, е имал съучастници или е действал сам.

32-годишният Майкъл Зехаф Бибо е фигурирал в списък с 90 канадци, заподозрени в готвене на атентати в страната. В списъка попада и мъжът, убил преди дни с колата си военнослужещ в предградие на Монреал.

Канадското правителство определи нападението срещу парламента като терористичен акт. То е първото, свързано с радикален ислямизъм в историята на Канада.

Отава неотдавна призова да се внимава за възможни радикални действия на нейна територия, след като се включи във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Ирак.

Полицията в Отава отмени предохранителните мерки в центъра на града десет часа след нападението край Националния военен мемориал.. То е първото, свързано с радикален ислямизъм в историята на Канада.

Отава неотдавна призова да се внимава за възможни радикални действия на нейна територия, след като се включи във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Ирак.

Полицията в Отава отмени предохранителните мерки в центъра на града десет часа след нападението край Националния военен мемориал.

"България осъжда остро атаките, извършени срещу канадски военнослужещи в Квебек и Отава, и стрелбата в канадския парламент на 22 октомври. Ние изпитваме дълбоко състрадание към болката на канадския народ и споделяме неговото възмущение от варварския акт на тероризъм", заяви министърът на външните работи в служебното правителство Даниел Митов.

"България е солидарна и подкрепя напълно правителството на Канада,  което е наш близък съюзник, в този тежък момент. Изразяваме най-искрените си съболезнования на семействата, близките и приятелите на загиналите далия канадски войници", казва се още в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ян Бибиян

    1 0 Отговор
    Крайно време е всички нормални държави да затворят границите си за мюсолмански фанатици, ислямисти и друга паплач, и да не им се разрешава да влизат на територията на тез държави и да живеят там. Това е оправията , иначе таз паплач ще завладее целия свят.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: