23 Октомври, 2014 12:15 16 100 18

Гърция въвежда до 5000 евро глоби за шофьори на ТИР-ове

  • глоби-
  • тир-ове-
  • шофьори-
  • гърция

Ако са създали дори предпоставка за транспортно произшествие

Гърция въвежда до 5000 евро глоби за шофьори на ТИР-ове - 1
Снимка: БТА
Министерството на транспорта в Гърция планира глоби до 5 хиляди евро за шофьорите на товарните камиони, които създават риск за пътни произшествия. Причината е в последните катастрофи с жертви. Сред тях бе и български гражданин.

Глоба от 100 до 5 хиляди евро ще заплащат водачите на тежкотоварни автомобили, ако са създали дори предпоставка за транспортно произшествие. При рисково поведение на шофьорите, както и неизправност на автомобила, създали обстановка за катастрофа, глобата ще трябва да се заплаща веднага при съставяне на акта. При драстични случаи се спира от движение камиона, независимо какъв товар превозва и какви са последиците за фирмата, съобщава кореспондентът на БНР в Атина.

Към тази драстична мярка преминава министерството на транспорта в Гърция след зачестилите случаи на верижни катастрофи, предизвикани от ТИР-ове. Промяната в закона е внесена за гласуване в парламента и най-късно до месец ще бъде приета, съобщи транспортният министър Хрисохоидис.

Дава се право на общинска полиция също да прилага глобите в случай, че шофьор е поставил на риск движението на автомобили в района на общината. Засилват се проверките за техническа изправност на товарните камиони, които се движат по транспортната мрежа на Гърция.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 swedishpower

    6 1 Отговор
    Глупости, чудят се как да обират парите на хората.Шофьорите на камиони са по цял ден на пътя и те много добре знаят как да пазят другите около тях, но тези ДРУГИ не знаят, че трябва да се пазят сами.
    Някой от шофьорите на леки автомобили си изкарват колите само да отидат на почивка или само по Нова година и като излязат на пътя и като има малко повечко движение и се паникьосват.

    Коментиран от #3

  • 2 jujo

    3 0 Отговор
    абсолютна истина
  • 3 Кобрата

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "swedishpower":

    Точно така е. Това са опитни шофьори.
  • 4 123

    0 0 Отговор
    трябва някой да плати сметките на манерките византийски ядяха пиха десетилетия а сега ние ще им плащаме-византииско племе
  • 5 swedishpower

    0 0 Отговор
    Да, но нали знаеш, че всяко стадо си има черна овца. Хората помнят само лошото, не и доброто.Колко шофьори на камиони са избегнали катастрофи, но това никой не го помни и се забравя бързо, но като убие човек казват заради оня простия тираджия не блъснах
  • 6 rainwolf

    0 0 Отговор
    Одобрявам !
    Шофьорите на ТИР-ове са обикновено крайно ограничени хора . Да, би трябвало да са опитни шофьори , но на практика има хора, които са си потенциални убийци. Имам поне по 4000 км служебно всеки месец в североизточна България и поне 3/4 от катастрофите, които съм виждал , са по вина или заради камиони и микробуси !!!
  • 7 Андро

    0 1 Отговор
    rainwolf - Неразумний УРУДЕ
    Като гледам тея километри ги минаваш у вас пред компютъра, затова и мението ти е такова. Аз пътувам всяка вечер и се нагледах на кави ли не личности с леки автомобили ( и мн мн рядко с тежкотоварни). Ако найстина минаваше по толкова километра щеше да си забелязал колко по толерантни са водачите на камиони ( Не на ТИР-ове защото ТИР нее превозно средство, но Вие това няма да го научите...)
    Проблема с катастрофите по пътищата е главно заради разни ''състезатели'' на който книйките и мощните коли са им подарени. Друга част са от пияни и пишман шофиори. И два тогава идва ред на катастрофите причинени от камионите който са главно поради заспиване на водача или повреда на машината.
    А на теб rainwolf много ти здраве, ама от Арменския поп, че водачите на камиони са виновни за всички катастрофи.
  • 8 андо

    0 0 Отговор
    Едва ли има по опитни и по толерантни от водачите на камиони.Хора които си изкарват хляба с тази професия са можеби и най дисциплинираните на пътя,почти ежрдневно са подлагани на контрол от кои ли не.Ако останалите шофери имаха техния опит и усет инцидентите щяха да са сведени до минимум.А TIR карнет е документ който гарантира митмическите сборове на превозваната стока при пеминаване през тер.на разл.държави.
  • 9 Андро

    0 0 Отговор
    Андо, напълно съм съгласен с теб.
  • 10 ььцььь

    0 0 Отговор
    искат да лапат.пък тука да минават метър
  • 11 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    гърците го правят с една цел да задържат товарния превоз за себе си защото си направиха китайско пристанище и сега ако дойдат едни чужди превозвачи за гърция няма да има парса обаче така ще се глобяват чужди камиони докато не се откажат и не сключат договори с гръцки влекачи да има карат товара от пристанище до граница . одобрявам това действие и препоръчвам на българия също да се замисли за турските камиони на родна земя и колко работни места ще се отворят ако се слагат глоби на турците от по 5000 евра. ама като знам с какво са заети да се занимават нашите политици едва ли ще се сетят как да дадат бакшиш дори и на сервитьора дето има носи уискитата вечер щото парите не са облагаеми

    Коментиран от #17

  • 12 ръп

    0 0 Отговор
    Нема се пуашите - шефиорите на тирове са много добри, но все пак и те грешат, тогава...

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BfdRERYoayM
  • 13 Georgi Kolev

    0 0 Отговор
    Уш фалиралата държава трябва да забогатява...

    Коментиран от #15

  • 14 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    кога българия ще наложи глоби на румънски и турски тираджии за да мотивира българския бизнес пък било то и под предлог че глобите са за всички
  • 15 гошо прупрунков

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Georgi Kolev":

    не може да фалира държава с богати поданици . както и не може да просперира държава с бедни такива . за това по добрия вариант е богати хора бедна държава и никой не държи сметка на политиците щото има за всички а сега наще какво правят искат да крадат от пенсията за да вдигнат още един етаж на вилата (няма да стане)
  • 16 Maurice

    0 0 Отговор
    Пази боже от "опитните" шофьори на камиони!! По пътя на логиката, трябва да карат разумно и да си пазят хляба, но някак не се замислят преди да се почерпят по 2-3 бири на тръгване. Само този, който има контакт с тях може да разбере за какви катили става въпрос.
  • 17 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "гошо прупрунков":

    ТИР-аджийският занаят е мизерен. Не е разпространен в Гърция и самите гърци не са сред желаещите да мизерстват със седмици в една кабина и по ТИР-паркингите, да ходят миризливи, да ядат консерви. По тази причина не съм виждал гръцки ТИР и с гръцки шофьор, поне аз. Няма да видиш германец, холандец, швейцарец тираджия също по тази причина.
    Но е факт, че в съседните държави ни дерат с глоби, само ние подгъзуваме на чужденците и не ги глобяваме.
  • 18 Той

    1 0 Отговор
    Турците имат една дума-alcak /С е със запетайка отдолу/, превежда се-нисък /буквално/ но другите и значения са-гнусен, подъл, ВИЗАНТИЕЦ. К*во повече да му мислим.
Новини по държави: