Last news in Fakti

24 Октомври, 2014 13:17 14 977 4

Жена, родила от таен агент, получава $ 680 000 обезщетение

  • скотланд ярд-
  • полицай под прикритие-
  • таен агент-
  • жена-
  • родила-
  • син-
  • обезщетение

Още 10 англичанки искат компенсация след любовни връзки с полицаи под прикритие

Жена, родила от таен агент, получава $ 680 000 обезщетение - 1
В продължение на почти 30 години Джаки не знаела къде е бащата на детето й и с какво се занимава

Управлението на лондонската полиция, известно като Скотланд Ярд, ще изплати 425 000 лири (680 000 долара) обезщетение на жена, родила през 1985 г. син от агент под прикритие, който бил натоварен да я следи, съобщиха Би Би Си и в. „Гардиън“. Това е първият подобен случай на комепнсация по извънсъдебно споразумение, след като подобни претенции са предявили над 10 обекта на следене в страната. От 1968 до 2008 г. Скотланд Ярд е имало специална група, отговаряща за различни радикални организации, вкл. за защитници на правата на животните.

22-годишната тогава активистка, фигурираща под кодовото име Джаки, и полицейският агент Боб Ламбърт, който се представял за ляв радикал и анархист, се запознали през 1984 г. С псевдонима Боб Робинсън мъжът бил внедрен във Фронта за освобождение на животните – организация, подозирана за поредица от палежи. Той завързал любовни отношения с девойката. През 1985 г. техният роман бил увенчан с появата на дете. Ламбърт присъствал на 14-часовото раждане, което травмирало жената, след като тя разбрала истината за своя възлюбен. Както се изяснило, в реалния живот агентът имал семейство и две малки деца.

Когато синът му от Джаки станал на 2 години, Ламбърт се разделил с нея под предлог, че е принуден да се укрива зад граница от полицейско преследване. Всъщност обаче той се върнал на работа в полицията, където даже бил повишен. По-късно той станал университетски преподавател и се опитал да избегне публичността и появите по телевизията, но през октомври 2011 г. бил разпознат от бивши активисти на Greenpeace по време на някаква конференция.

През 2012 г. Джаки попаднала на статия за дейността на специалните агенти и заявила, че е получила дълбока психологическа травма, узнавайки истината за бащата на детето си. Тя прибегнала до помощта на психиатър, за да се отърси от мислите за самоубийство. „Чувствам се изнасилена от държавата“, коментира жената.

В интервю за Channel 4 Ламбърт призна, че съжалява и се разкайва за стореното, още повече че винаги бил верен на жена си преди да заработи като агент под прикритие. От 2 години насам той установил топли отношения със сина си от Джаки.

Още 10 жени, имали любовни връзки с полицаи под прикритие, отправят обвинения по адрес на Скотланд Ярд. През май министърът на външните работи на Великобритания Тереза Мей разпореди да се проведе публично разследване за дейността на специалното подразделение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 2 Shmeker

    1 0 Отговор
    Бонд да плаща, да не се прави!
  • 3 wulkan

    1 0 Отговор
    И аз така: следих, следих жената и сега цял живот плащам. Живот, к`во да пра`иш!
  • 4 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    0 0 Отговор
    "I don't need sex, because the government f.cks me every day"
Новини по държави: