Last news in Fakti

24 Октомври, 2014 17:47 16 595 5

Швеция похарчила $ 2,7 милиона за издирване на несъществуваща подводница

  • швеция-
  • подводница-
  • руска-
  • скокхолмския архипелаг

Сумата се равнява на стойността на едноседмични работи за ликвидиране на горски пожари

Швеция похарчила $ 2,7 милиона за издирване на несъществуваща подводница - 1
Операцията в шведски териториални води се оказа неуспешна. Снимка: АП/БТА

За издирване на чуждата подводница, която може би така и не съществува, шведските военни са похарчили около 20 милиона крони (2,7 милиона долара), съобщи агенция РБК, позовавайки се на Sveriges Radio. Тези разходи са сравними със стойността на едноседмични работи за ликвидиране на горски пожари, уточняват от шведското Министерство на отбраната.

Един от ръководителите на издирването - контраадмирал Андрес Гренстад, заяви, че операцията е завършена, а повечето кораби, участващи в нея, са се прибрали в пристанището. Военните не са успели да определят какъв обект се е намирал в териториалните води на Швеция. Във военното ведомство са убедени, че са засекли сигнали от чужда подводница, а Гренстад каза, че най-малко един подводен апарат на чужда държава вероятно е бил задействан в тайна операция във водите на Стокхолмския архипелаг, предаде "Интерфакс".

В започналата на 17 октомври операция по издирването на бедстваща подводница, вероятно руска, се включиха кораби, хеликоптери и около 200 военнослужещи. Според Svenska Dagbladet, шведските военноморски сили може би са прихванали радиопредаване на руски език в свои териториални води. Сигнали за помощ били уловени два пъти – единия път шифровани. След второто предаване шведските военни свързали радиосигналите с източник в руския Калининград, където е базиран Балтийският флот на РФ.

От руска страна обявиха, че разследването на шведските власти по повод на някаква „чужда подводна активност“ нагнетява напрежение в региона и възражда реториката от времето на Студената война и че няма руска подводница, която в този момент да бедства някъде по света. И че шансът на шведите да я открият не е по-голям от този на Филе и Руле да хванат Карлсон, който живее на покрива, визират от руското ведомство популярната детска книжка на Астрид Линдгрен. Малко след тези изявления шведската страна обяви, че прекратява операцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 1 Отговор
    Ако имаха данни, че е руска, щяха да раздухат случая в медиите за лошия Путин. Ако е била холандска..."мир вам". Те това е информационния свят...
  • 2 тони

    2 2 Отговор
    Ами сигнал за помощ на руски, каква да е? Японска?

    Коментиран от #3

  • 3 Христофор Карамфилов

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "тони":

    Подводницата когато се наложи ,излъчва кратък кодиран сигнал,който не може да бъде прихванат и още по-малко разгадан,а не викат на руски:-Саша Саша на помощ.
  • 4 МОБИ ДИК

    1 0 Отговор
    ИМАТ БЮДЖЕТ ВЪРШАТ РАБОТА АКО БЕШЕ ПРИ НАС НЕМА ПАРИ ТВА Е ЯСНО ОТ 1990г а то имало и подводничари тук аз мислех че ВАНИЯ бие с канчето по тръбите да го чуят......
  • 5 jaaaa

    1 0 Отговор
    Още оня ден като я пуснаха партенката руснаците, а шараните от швеция захапаха стръвта, казах че ще падне търсенеееее.... РФ се бъзикат и не подбират. Преди няколко мес. блокираха радио с-мите на америк. самолетоносач JW прелитайки с едно дърто, невъоражено Су(хойче) 29 след това екипажа акостира на близкото пристанище и доста моряци искаха да се уволняват. Сега тука шведите търсят един такъв шифрован сигнал и за да не се излагат докрай - бил на бедстваща подводница. Ааахам
Новини по държави: