Last news in Fakti

26 Октомври, 2014 09:43 972 0

130 бели балона за 130 жертви

  • москва-
  • норд-ост-
  • чеченци-
  • терористи

Днес се навършват 12 години от един от най-големите терористични актове на XXI век, този в театралния център на Дубровка. По време на представлението „Норд-Ост” чеченски сепаратисти вземат 914 души – зрители и актьори, за заложници. На улица „Мелников”, където в периода 23-26 октомври се разиграха трагичните събития, днес ще се проведе митинг в памет на жертвите, след което в небето ще бъдат пуснати 130 бели балона – символизиращи броя на жертвите. Ще бъде отслужена църковна служба, както и ще се проведе концерт. Сега в театралния център на Дубровка се строи православен храм „Кирил и Методий”.

На 23 октомври 2002 г. 40 чеченски терористи вземат за заложници 914 души по време на театралното представление „Норд-Ост”. Терористите използват военна сцена от спектакъла и част от тях нахлуват през сцената.

Рано сутринта на 26 октомври при специална акция голяма част от заложниците са освободени. В резултат на терористичният акт, който е най-големия в столицата Москва, загиват 130 души, сред които 10 деца, а други 69 осиротяват. И до днес не се знае вида използван газ за упояване на чеченските терористи. Според някои експерти – именно той е причинил толкова жертви, а според официалните власти – смъртта им се дължи на изтощение. Документите по случая са засекретени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА