29 Октомври, 2014 17:50 3 417 2

И Трета световна война няма да реши проблема с презаселването на Земята

  • учени-
  • трета световна война-
  • населението-
  • раждаемостта

Да се осигури изхранването на толкова много хора е невъзможно

И Трета световна война няма да реши проблема с презаселването на Земята - 1
Снимка: АП/БТА

Двама учени от Университета на Аделаида, Австралия, създадоха компютърни модели, позволяващи да се изчисли колко години ще са необходими за намаляване на земното население до приемливо равнище, което да не застрашава екосистемата. Изводите не са утешителни: дори при строги ограничения на раждаемостта и масова гибел в случай на световен катаклизъм броят на населението няма да намалее чувствително поне в следващите 90 години, съобщи IFLScience.

За моделите учените са използвали статистика на Световната здравна организация (СЗО) и данни от преброяването на населението, разработвайки различни варианти за развитие на събитията до 2100 г.

Според тях, дори ако всички държави внедрят политиката „едно семейство – едно дете“, броят на хората в света ще остане приблизително на сегашното равнище. За намаляване на населението не би помогнало дори катастрофално измиране на 2 милиона души в средата на ХХІ век – при запазване на текущите тенденции и в този случай около 2100 г. земните жители ще са 8,5 милиарда.

За свое собствено удивление, изследователите стигнали до извода, че даже нова 5-годишна световна война, която да вземе жертви такава част от населението, колкото Първата и Втората, практически това няма да се отрази на ръста на популацията.

Без ограничения на раждаемостта и случаи на масова гибел в началото на XXII век хората ще бъдат вече 11-12 милиарда. Те прекалено много натоварват екосистемата и изчерпват ресурсите на планетата. Най-големи проблеми, свързани с растящия брой на населението, ще имат Африка и Южна Азия, предупреждават учените.

"Населението на Земята за последните 100 години се е увеличило толкова стремително, че в момента на планетата живеят около 14% от всички хора, съществували някога. Тези цифри трябва да ни отрезвят: по редица причини се смята, че да се осигурят подходящи условия за живот за толкова много хора е невъзможно. Не на последно място – просто защото няма да можем да ги изхраним. Това ще повлияе пагубно и върху климата и околната среда“, казва се в изявление на ръководителя на проучването Кори Брадшоу.

Според другия съавтор в изследването – Бари Брук, ползите от евентуална въведена сега подходяща демографска политика ще се усетят чак от далечните потомци, така че съвременното човечество трябва да се съсредоточи върху мерките за намаляване на вредните въздействия върху околната среда и съкращаване на потреблението на природни ресурси.

Това обаче не означава да се откажем от опитите за намаляване на раждаемостта: до 2050 г. те биха могли да доведат до намаляване със стотици милиони на увеличението на населението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    5 0 Отговор
    Е да вземат пример от нас бе...Я как си намаляваме с всеки изминал ден!
  • 2 бургазлията

    2 0 Отговор
    Предлагам тези двама учени да си гръмнат главите и да са първите с които да се намали населението на Земята.Отново разни чертаят черно бъдеще.Африка е празна като население и обработваема земя.Австралия е заселена само покрайбрежието си .1/4 от населението на Земята е в Азия и това са Китай и Индия.Вместо да се хвърлят луди пари за въоръжаване и превъоръжаване,по-добре да се тераформират неблагоприятните територии на Земята.Така ще се реши проблема.