31 Октомври, 2014 08:44 16 781 14

До 130 евро годишно ще плащат българите за германските аутобани

  • германия-
  • такса-
  • коли-
  • автомобили

Всичките 13 000 километра аутобани и около 40 000 километра шосета имат нужда от постоянна поддръжка

До 130 евро на година ще струва удоволствието на българските шофьори да пътуват по германските аутобани, съобщава АП.

Таксата влиза в сила през 2016 г., а шофьорите ще плащат различни суми в зависимост от мощността на колата и до каква степен тя отговаря на екологичните стандарти.

Чужденците ще могат да се възползват от 10-дневни винетки на за 10 евро или двумесечни за 22 евро. Те могат да се купят от бензиностанциите или чрез регистриране на номерата на колата в интернет.

Все пак има надежда решениеро на германското правителство да бъде атакувано пред Европейската комисия с мотива, че то е дискриминационно спрямо чужденците.

Правителството на Ангела Меркел въведв пътна такса за чуждите шофьори след месеци на разгорещени дебати между Християндемократите на канцлера и баварския Християнсоциален съюз.

Всичките 13 000 километра аутобани и около 40 000 километра шосета, с които разполага Германия, имат нужда от постоянна поддръжка. Сумата, която правителството смята да отдели за целта във времето до 2017-та година, възлиза на седем милиарда евро, припомня Дойче веле.

Сега такси по аутобаните плащат само чуждестранните камиони с тегло над 12 тона.

Представителят на германския Съюз на автомобилистите Ралф Пеш пресмята, че ако само чужденците плащат, събраните средства ще са максимум 262 милиона евро – което е нищо на фона на необходимите през следващите години седем милиарда.

Ако обаче такси бъдат въведени и за германците, събираните за година средства ще възлизат на четири милиарда евро, заключава Дойче веле.


 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    4 1 Отговор
    И как ще стане тая? Не имат ли в предвид, че сме бедни и нашата минимална заплата е 200 евра?! Или бедните да го дУат?!
  • 3 mediator37

    1 5 Отговор
    Направих си труда да сметна колко орна земя е загубила Германия насищайки страната с аутобани и шосета, при средна ширина на аутобан 50 метра и на шосе 20 метра със сервитутите.
    аутобаните заемат 650000 декара;
    шосетата заемат 800000 декара;
    Общо Фюрерът и сбледващите го канцлери са бетонирали и асфалтирали 1млн. 450 хил. декара орна земя.
    Кажи го кръгло 1,5 млн. декара орна земя гитти !
    Сметките не включват жп-линиите им. Естествено не всичката бетонирана и асфалтирана земя е орна, но по-голямата част е.
  • 4 дрън дрън

    3 2 Отговор
    Бедните винаги са го духали... следователно, не бъди беден!
  • 5 F430

    1 3 Отговор
    КОЛКОТО И ДА СИ БЕДЕН НЕ СМЯТАМ ЧЕ 130 ЕВРО НА ГОДИНА СА МНОГО ПАРИ АПЪК И КАТО СИ БЕДЕН КАКВО ТОГАВА ПРАВИШ В ГЕРМАНИЯ ?
  • 6 Красо Зелето

    2 1 Отговор
    Уйче, вуйче ако ти си се родил богат, аз не съм се. И всичките си изкарани пари, са изкарани с пот и труд. И мен ме бърка много това което са написали. А би трябвало и доста от нас да ги бърка, защото когато пътуваш с колата за Германия, те удрят здраво за тази магистрала, а обходните маршрути, не са вариант, там те цакат с горивото и винетките. Трябва таксите да са според населението и според доходите. А не да плащам колкото Германеца такса, а той да взима една чанта пари. От нас магистралата няма да я платят, това трябва да им е ясно. И да определено всички цицат бедните. Не казвам, че не трябва да се плаща, а да са по-евтини!
  • 7 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 8 бургазлията

    1 2 Отговор
    Абе вие изобщо четете ли какво е написано в статията или само сте минали отгоре,отгоре.Зелето , ти като пътуваш за Германия 10 евро за седмична винетка няма да те сбъркат, минаваш през Сърбия,там също се плаща за магистрала.В Унгария също е с винетка,в Австрия също се плаща винетка.Значи за другите държави може да си плащате винетките ,но щом стане въпрос за Германия,не можете да плащате.Защо ?

    Коментиран от #9

  • 9 Красо Зелето

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "бургазлията":

    бургазлията : А ти видял ли си Германец, да минава през България, и да си купува винетка? Аз да не кажа голяма дума, (работя в бензиностанция) близо до ГТП Кулата, и всякакви минават толкова години, като изключим последните 2, защото правят магистралата, и да ти кажа, рядко някой да купи винетка. Но какво да се прави, ние сме стриктни на лафове, на действия никакви ни няма. Нека да ни е за урок, да не помачкат още 100 години, та да изчезнем като нация, и да остант циганите само, те ще ги нагласат.
  • 10 Карам мамо карам

    1 2 Отговор
    Че те в България винетните стикери за месец са по скъпи и от германските ?
  • 11 PlimP

    0 0 Отговор
    май "магистралките" в БГ ще западнат тотално ако цените станат такива, като в Гер., тия 13000км трябва да се поддържат, а тук в БГ едва 1000(май няма и толкова), не заслужават и сегашните 70лв.
  • 12 кординатора

    0 1 Отговор
    Като си беден плащаш ли 70 лв винетка в бг?
    п
  • 13 Иван

    1 0 Отговор
    Заглавието е подвеждащо,вси4ки 4ужденци в Германия ще плащат винетка.Примерно французите не са толкова бедни.....
  • 14 дженев

    0 0 Отговор
    Истината е,че германците "голем го вадеха"ама сиренето е с пари......И мерцедес се ежеха в миналото,че произвеждат само престижни лимузини за определен контингент....ама днес вадят всякаква карантия ......алчността завладя всичко.
  • 15 o&k

    0 0 Отговор
    Эакво да карам,като мога само да плащам?!
Новини по държави: