Last news in Fakti

31 Октомври, 2014 10:28 1 188 0

Срещу $4,6 млрд. Русия пуска газа за ЕС и Украйна за зимата

  • русия-
  • украйна-
  • газ-
  • газпром

Малко след 4 часа сутринта министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан подписаха споразумението

Срещу $4,6 млрд. Русия пуска газа за ЕС и Украйна за зимата - 1
Снимка: АП/БТА

След няколко дневни и среднощни преговори в Брюксел Русия обеща на ЕС и Украйна да не спира газ за зимата, съобщава Ройтерс.

Европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер уточни, че споразумението за доставките до края на март 2015 г. е на обща стойност $4,6 млрд. От тях $3,1 млрд. са за плащането на газовия дълг на Украйна към Русия и други $1,5 млрд. за доставките на синьо гориво за Украйна.

Малко след полунощ министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан подписаха споразумението.

Руската компания „Газпром“ и украинската "Нафтогаз Украйна" договориха допълнително споразумение за цената и за изплащането на дълга. То беше скрепено с подписите на двамата директори Алексей Милер и Андрий Коболев.

Пробивът стана възможен, след като се оказа, че Украйна има заделени средства за покупка на природен газ, и че те, заедно с вече осигурената бюджетна подкрепа от Европейския съюз и помощта на Международния валутен фонд, ще стигнат за изплащане на натрупания газов дълг на два транша.

Първият от $1,450 млрд. ще бъде платен до дни, веднага след това и руският газ ще тръгне отново към Украйна. Вторият – от $1,650 млрд. ще бъде внесен до края на декември.

От своя страна Гюнтер Йотингер посочи, че България, Румъния, Чехия и Австрия ще имат достатъчно количество газ за студените зимни месеци.

Преди публикуването на официалното споразумение не е ясно колко точно ще плаща Украйна за руското синьо гориво. Гюнтер Йотингер говори за $385 за 1000 куб. м. газ, а руският енергиен министър Александър Новак посочи цена със $7 по ниска от $378 за 1000 куб. м., припомня ТАСС.

Президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел увериха, че ЕС ще изиграе своята роля, за да улесни прилагането на постигнатото споразумение. Двамата са провели телефонен разговор с президентите на Русия и на Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко.

Народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението за газа, коментира председателят на отиващата си Европейска комисия Жозе Барозу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: