Last news in Fakti

31 Октомври, 2014 13:56 2 011 6

Испания въвежда "данък Google", Унгария го отложи

  • испания-
  • унгария-
  • „данък google“-
  • google-
  • интернет-
  • търсачки-
  • такси

Промените включват въвеждане на такси за използване на информация, получена от интернет търсачки

Благодарение на мнозинството на управляващата Народна партия Испанският конгрес одобри промени в закона за интелектуалната собственост, които включват въвеждане на такси за използване на информация, получена от интернет търсачки, съобщи The Local. Промените ще бъдат въведени от 1 януари 2015 г.

Опозицията реагира веднага срещу така наречения „данък Google“, като нарече нововъведенията „един от най-лошите закони на този парламентарен мандат", насочен да облагодетелства най-големите медийни компании в Испания.

Новият набор от законови разпоредби предвижда новинарските медии да получават комисионна всеки път, когато тяхно съдържание се линкира в резултатите от търсачката на Google. Те също така позволяват собствениците на сайтове, разпространяващи пиратско съдържание, да бъдят глобявани със суми до 600 000 евро.

Представителите на Google в Испания изразиха разочарование от реформата, като обясниха, че според тях услуги като Google News помагат на издателите да увеличат трафика към своите уебсайтове.

Новината, че Испания планира да въведе "данък Google" идва ден след като еврокомисар Гюнтер Йотингер заяви, че планира да въведе подобни такси в Европа в рамките на 12 месеца.

Междувременно унгарското правителство отложи въвеждането на данък върху Интернет. След масовите протести в Будапеща и други градове на страната по този повод премиерът Виктор Орбан каза, че данъкът не трябва да се въвежда в сега замисления му вид, а през януари 2015 г. по темата ще се проведат общонационални консултации. Според резултатите от тях ще се реши дали да се въвежда данък и ако да – в какъв размер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rogi

    0 0 Отговор
    Хора,тази глупост не трябва да става,пазете нета
    само той остана що годе евтино и достъпно място за
    всичко.От забавление до работа.
  • 2 Raiko Hardeen

    0 0 Отговор
    Скапани колорадни фашисти от Москва! Гаден, човеконеневисен, престъпен и мракобесен режим в Русия! Какъв проклет кървав сатрап е тоя проклет кървав сатрап Путин! Изостаналата комунистическа Русия се връща в комунистическото средновековие! Такива цинични комунистически извращения са възможни само в фашистка Русия! Багопомазана божествена демократична Америка спаси ни от руските комун....... опа, грешка, това било статия за мега-демократична Испания, част от хипер-демократичния ЕС.......ъъъъ, исках да кажа По-големи такси върху интернет! Това е супер демократично! Искаме такса "дишане"! Виждате ли колко хубаво и демократично се живее в Европа, а не като в пропадналата сталинистка пропаднала Русия!
  • 3 The BIG G

    0 0 Отговор
    Тия в Испания са за бой, тотално са превъртели!
    Long live Google!
  • 4 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Чух днес един да казва на приятеля си пред билата " А ми пипнаа гуглето а ги фатах за врато тея"
  • 5 Venom

    0 0 Отговор
    phauhauahahuhahu!!!
  • 6 ююююбе

    0 0 Отговор
    Тия нормални ли са? Нали не мислят, че ще плащаме. Поне аз не съм зависим от нет-а. Как с него така и без него. Нека да го направят, ще се видят в приключение. Смешници!
Новини по държави: