Last news in Fakti

31 Октомври, 2014 18:34 806 0

Порошенко предложи Яценюк да остане на премиерския пост в Украйна

  • петро порошенко-
  • арсений яценюк-
  • премиер-
  • избори-
  • украйна-
  • върховна рада-
  • коалиция

Започнаха консултации за сформиране на управляваща коалиция в страната

Порошенко предложи Яценюк да остане на премиерския пост в Украйна - 1
Арсений Яценюк вероятно ще остане премиер на Украйна. Снимка: АП/БТА

Президентът на Украйна Петро Порошенко на среща със своята партия – Блока на Петро Порошенко, предложи Арсений Яценюк да остане на премиерския пост, съобщи "Интерфакс".

Партията ще подкрепи кандидатурата на Яценюк за министър-председател в новия коалиционен кабинет при условие за детайлно съгласуване на плана за съвместна дейност, казва се в официалното изявление от името на Блока.

Определена е и преговорна група за създаването на коалиция след преминалите в неделя избори за Върховна рада (парламент): Юрий Луценко, Владимир Гройсман и Виталий Ковалчук. Консултациите по сформиране на коалицията вече са започнали, предаде NEWSru.ua. Според вицепремиера Гройсман, окончателният текст на коалиционното споразумение трябва да е уточнен до първото заседание на парламента.

Според последните данни на местната ЦИК, Блокът на Петро Порошенко е получил 21,83% от гласовете на изборите, Народният фронт на Арсений Яценюк – 22,16%, Радикалната партия на Олег Ляшко - 10,6%, “Баткивщина" на Юлия Тимошенко - 8,4%, а Опозиционният блок на Юрий Бойко - 6,7%.

По-рано Яценюк отбеляза, че се надява да запази поста, тъй като според европейската практика политическата сила, заела първо място на изборите, поема отговорността за сформиране на управляваща коалиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: