Last news in Fakti

1 Ноември, 2014 15:13 963 0

Кристиян Егенхофер: Газовата сделка между Русия и Украйна не гарантира доставките

  • газ-
  • русия-
  • украйна-
  • газпром

Газовата сделка между Русия и Украйна е голямо постижение. Не съм изненадан, че най-накрая се стигна до споразумение, защото залозите бяха много големи за всички страни, каза Кристиян Егенхофер, старши анализатор и ръководител на енергийната програма в базираният в Брюксел Център за изследване на европейската политика в интервю за предаването „Събота 150“.

Русия заложи репутацията си на надежден доставчик на газ и ако я беше загубила ЕС щеше да направи всичко по силите си да намери други доставчици. За Европа пък е ясно, че в този момент ще й е много трудно и изключително скъпо да се справи с евентуално прекъсване на газовите доставки, така че в тази ситуация най-логичното беше да има споразумение. Според мен то е справедливо и балансирано. Големият въпрос обаче е дали то ще бъде спазвано, добави той.

Газовите сделки са гарантирани, ако всички се придържат към споразумението. Просто си задавам въпроса дали това наистина ще стане. Какво ще се случи например, ако кризата в Украйна се задълбочи. Дали тези пари, които се оказа, че имат за газ няма да им потрябват за нещо друго. И преди сме виждали подобни споразумения в различни области, които после страните не спазват. Интересно е да обърнем внимание на позицията на „Газпром“, в която споразумението се определя като важна стъпка за предотвратяване на накъсването на газовите доставки за ЕС през зимата. Тя не казва, че доставките са гарантирани, че прекъсването е предотвратено, а само че е направена важна стъпка в тази посока, така че няма как от сега да знаем, че споразумението ще се спазва и дали наистина ще има газ, обясни Егенхофер.

Според него обаче залозите и на трите страни са големи и никоя от страните не може да си позволи продължително прекъсване на доставките.

Егенхофер смята, че ЕС става по-способен да устои на газови кризи от Изтока: Вече сме по-гъвкави, имаме повече хранилища, повече двупосочни връзки и това е път, по който ще продължим да напредваме бързо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА