Last news in Fakti

7 Ноември, 2014 09:32 3 602 13

Путин: Политическа манипулация свали цените на петрола

  • петрол-
  • цени-
  • политика-
  • русия-
  • владимир путин

Русия е най-големият износител на петрол, а цената му спада драстично

Путин: Политическа манипулация свали цените на петрола - 1
Снимка: АП/БТА

Последният спад в цените на петрола на световните пазари се дължи частично и на политическа манипулация. Това предположение изказа руският президент Владимир Путин в четвъртък.

Руската държава е силно засегната от поскъпването на петрола, което погледнато глобално е резултат от пренасищане на предлагането, пише британският вестник "Телеграф".

"Най-очевидната причина за спада на световните цени на петрола е забавянето в темпа на глобалния икономически растеж, което означава, че консумацията е намаляла в редица страни", каза Путин.

В допълнение към това той заяви: "политическият компонент винаги присъства в цените на петрола. Нещо повече, в някои кризисни моменти възниква усещането, че в ценообразуването при енергоресурсите политиката преобладава."

Путин също така се позова на "отделна пряка връзка" между физическите пазари на петрола и "финансовите платформи, в които се провежда търговията", което обяснява част от промените в цените на петрола.

Създават се "условия за спекулативни действия и в резултат за манипулиране на цените в зависимост от нечии интереси", добави руският президент.

Русия е най-големият износител на петрол. От средата на юни досега цената на суровия петрол тип Брент, който е основната експортна смес на Русия се понижи с почти 25%

Енергетиката и свързаното с енергийната производство имат "значителен дял от общата икономическа продукция, половината от приходите на федералния бюджет и почти две трети от приходите от износ на Русия", сочи статистика на Дойче Банк.

"Така по-ниските цени на петрола водят до понижаване на растежа профила на Русия за следващите няколко години", според инвестиционните бележка на банката. Цената на руската водеща сурова смес от Урал е паднала малко над $ 80 за барел, което е доста под старата му цена от $ 114. Този спад ще накара държавата да предприеме мерки, за да балансира бюджета си.

Прогнозите, публикувани от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) предполагат, че нещата биха могли да се подобрят в дългосрочен план - като прогнозират, че цените на петрола ще са средно 177 щатски долара за барел до 2040 г..
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 karadak

    0 4 Отговор
    Нека да е ефтин ,а как е поефинял въобще не ме интересува.Хубаво им е на руснаците с цена над 100$ на барел ,а нас питат ли ни как ни е!
  • 2 господин Пу

    0 6 Отговор
    това е само началото, жегата тепърва идва.............
  • 3 Десислава Димитрова

    0 7 Отговор
    проблемите на путин са тепърва.американците ще натиснат още шейховете и цените ще паднат под себестойност за руските производители и тогава на кремълския диктатор няма да му се вярва кво се случва.само да вметна ,че руския фалит не е добро нещо за бг,но кво да се прави, луд човек сам си яде л..ната!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гостът

    0 5 Отговор
    Тъп премиер - слаба държава, са че ги върне руснаците 10 г назад
  • 6 Ласков

    4 0 Отговор
    Глупаво е да мислим че подобен политически ход от страна на САЩ ще разклати руската икономика . Чудя се как глупаците които коментират тук се радват на евентуален фалит на Русия и какво бихме спечелили от него

    Коментиран от #7

  • 7 Десислава Димитрова

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "Ласков":

    подобен ход срути ссср дето бе в пъти по-сериозен във всеки аспект от русия ,а руснаците няма да изкарат и година.другата година ще има крах на руската икономика и валута.наистина е вярно ,че ние нямаме интерес нито от българска нито от европейска позиция от руски колапс,но путин предпочете да жертва народа и страната си за да остане начело .русия печелеше добре и имаше коректни партньори в лицето на ес и сащ,до момента в който започна украинската авантюра.продаваха си суровините, европа инвестираше в руската икономика,движеха се свободно стоки ,хора ,капитали,но на путин му трябва враг за да се окаже незаменимия диктатор и си го създаде, а руския народ в голямата си част одобрително мълчи.
  • 8 bravo

    2 0 Отговор
    aз пък поддържам путин и русия, всеки случай е по добре отколкото еврейския съюз

    Коментиран от #13

  • 9 кмета

    1 0 Отговор
    русия никога няма да фалира а германия и америка да ,особено америка тя е във фалит отдавна ,знаете къде се намира таблицата на менделев ,цената на литър бензин е 20-30ст а на газта около 3-6 ст другото е политика както всичко в този свят първо решават евреите кое как ще бъде ,хора без акъл и образование да не мислят като напишат някакви без почвени становища че някои им вярва, обиколил съм доста държави и знам кое е решението за вярна посока е по добър съюз с руснаците иначе къде ще ни вземат българската продукция, като я не искат никъде и в магазините 80% са внос на храните и то най големите отрови с изтекъл срок на годност и само сменят етикети.не мислете че някои ще ви помогне ако сами него желаете силно,и недейте да пищите това не е вярно не може да бъде и други там глупости
  • 10 кмета

    1 0 Отговор
    те първа започват проблемите на европа и америка защото бате Владо ще разглоби калкулатора ще премахне някои работи и след това които си позволи да игнорира Русияи да мисли как ще остане без участие е много зле, Русия ще има доста убийства и самоубийства дори бомби над са напълно реални заради деиствия България ,тогава боико тиквата и костов кунева ще седят в саут бийч калифорния както симион деанкоя взема сребърния фонд 4,35мляр лева те първи ще избягат защото знаят как стоят работите точно тези които защитавате сляпо,аз НЕ сам с промит мозък както много а останалите сами си го промиват ,кибрит на герб аномалия която няма никои да повярва че с такъв кибрит човек ще се запали но ето то се случи
  • 11 Eli Lafchiiska

    1 0 Отговор
    Що си мислите, че дребния джудист не си е направил сметката. Същия сценарий, поевтиняването на енергийните продукти и падането на СССР. Има една дума-анализиране / не е с два корена, и с две Л-та, анал и лизане/. Асо САЩ си мислят, че ще минат със същия номер, е не са познали, онова дребно подобие /оприличавано от някои на Хитлер/, го има предвид. А САЩ вече изнемогват да поддържат стандарта на средната си класа /казва го човек, който не е стъпвал в Америка, но има 12 роднини американски граждани/.
  • 12 Griz

    0 0 Отговор
    Аз живея в Санкт Петербург, и мога да кажа, че хората тук живеят добре,заплатите са високи, но стандарта им е напомпан-всичко е скъпо.
    А сега отностно за петрола-тука постояно се качва цената на горивото- на Шел-95 октана- цена 36.09рубли за литър цената е за днес 10.10.2014преди 2 седмици беше по-ниска цена. Какво да говорим Да по евтино е от БГ , но тука руснаците зе жалват че им е скъпо, но се свиква. А постоянно се говори за спад на петрола в световен мащаб,но тука са по друга система, нали трябва да наваксат загубите отнякъде!! И се чудя тея хора тук защо не протестират!
  • 13 Десислава Димитрова

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "bravo":

    ти в русия ли живееш?потдържаш путин срещу българия ,която е членка на въпросния съюз!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания