Last news in Fakti

21 Ноември, 2014 16:14 792 1

5 партии в Украйна подписаха коалиционно споразумение

  • украйна-
  • коалиция-
  • коалиционно споразумение-
  • върховната рада-
  • парламента-
  • арсений яценюк-
  • петро порошенко

Очаква се още с първото парламентарно заседание да започнат консултациите за сформиране на правителство, което да проведе тежките реформи в страната

5 партии в Украйна подписаха коалиционно споразумение - 1
Украинският премиер Арсений Яценюк разговаря с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в Киев. Снимка: АП/БТА

Представители на пет парламентарни партии във Върховната рада на Украйна подписаха коалиционно споразумение, съобщи агенция УНИАН. Парафирането на документа има предистория. Представители на 4 от петте партии поставиха своите подписи под споразумението снощи, а Блокът на Петро Порошенко, който предложи текста на проектодокумента, продължи преговорите до късно през нощта и се присъедини последен.

По-рано бе обявено, че проектът предвижда възстановяването на централната власт на Киев върху цялата територия на Донецка и Луганска области, всестранно противодействие на сепаратистите и „съдебна война“ спрямо Русия в международните трибунали. Той съдържа и списък на предстоящите реформи – на съдебната система, на националната сигурност и отбраната, антикорупционна реформа. Ще бъде възстановен и курсът към сближаване с Европа.

Политическите партии Блок на Петро Порошенко, “Самопомощ”, “Баткивщина” на Юлия Тимошенко, Народният фронт на Арсений Яценюк и Радикалната партия на Олег Ляшко пристъпиха към работата над документа веднага след провеждането на извънредните парламентарни избори в страната на 26 октомври.

В коалицията сега не се включи също така влезлият в Радата на Украйна Опозиционен блок на Юрий Бойко, създаден от представители на бившата управляваща Партия на регионите.

Коалиционното споразумение беше парафирано точно в навечерието от годишнината от Евромайдана – масовата антиправителствена кампания в края на 2013 и началото на 2014 г., завършила със смяна на властта в страната. Споразумението ще спомогне още в първите дни от работата на новия парламент да започнат консултациите по сформиране на правителство. Предполага се, че то ще стане факт в 10-дневен срок. Първото заседание на Радата е планирано за 27 ноември.

„Това споразумение предвижда сложни, болезнени, но необходими реформи за държавата и аплодисментите може би ще дойдат не в съвсем близко бъдеще – те трябва да се заслужат“, заяви премиерът Яценюк, цитиран от „Интерфакс“.

Представителката на партия "Самопомощ" Оксана Сироид обясни, че коалицията има намерение да ограничи имунитета на длъжностните лица при наказателно преследване и да лиши депутатите от неприкосновеност.
Участниците в коалицията са стигнали до съгласие, че в момента главна цел на Украйна трябва да стане влизането в НАТО.

Във връзка с годишнината на Евромайдана, отстранил от власт президента Виктор Янукович, на посещение в столицата Киев пристигна вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. По време на срещата си с премиера Яценюк той подчерта важността на коалиционното споразумение. „За целия свят е важно да види, че вие сте завършили този процес, назначили сте всички министри и сте пристъпили към действие. Вече сте направили значителни крачки в борбата с корупцията, в опитите да стабилизирате икономиката в тази сложна ситуация. Ние искаме да ви помогнем“, отбеляза Байдън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 европеец

    1 1 Отговор
    "възстановяване на централна власт на Киев" - а ополченците дали са се подписали под това съглашение? простотия вирее навсякъде! подписали хартийка и си мислят, че нещо ще се промени!
Новини по държави: