Last news in Fakti

23 Ноември, 2014 10:12 18 702 11

Край Крим уловиха отровна японска риба

  • японска риба-
  • япония-
  • отрова

Рибата Фугу е известна още с името риба балон, защото при опасност приема кръгла форма, за да уплаши врага си

Край бреговете на Кримския полуостров уловиха силно отровната японска риба Фугу. Типичното за тази риба е, че се среща само в тропически води, съобщава Нова телевизия.

Необичайната поява на уникалната риба Фугу във водите на Черно море представлява истинска сензация. Според учените от кримския институт по биология на южните морета рибата може да е достигнало Северното полукълбо през Суецкия канал и да се е размножила в Средиземноморието през последните 10 години. Рибата е била срещана вече и в Егейско море, а буквално преди дни е уловена и в Севастополския залив.

Появата на тази риба предизвиква загриженост сред учените, но също и сред рибарите и местното население.

Рибата Фугу е известна още с името риба балон, защото при опасност приема кръгла форма, за да уплаши врага си. Кожата и вътрешните й органи съдържат изключително силна отрова, която е смъртоносна. Въпреки че е сред най-отровните риби в света, от Фугу се приготвя и е едно от най-прочутите ястия в японската кухня.

В Япония рибата Фугу се приготвя по различни начини и се сервира като един от най-скъпите деликатеси. За да предлага от отровния специалитет обаче, готвачът трябва да има солиден опит и специален сертификат, защото най-малкият пропуск в рецептата може да се окаже фатален.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яне

    2 0 Отговор
    Много лоша поличба за кримчани - бъдещето няма да е розово, а по-лошото е че и ние сме близо !!

    Коментиран от #2

  • 2 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Яне":

    То вече може и при нас да се среща, все пак сме в едно море
  • 3 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    ЛОШО ЛОШО ЛОШО КОЙТО НЕ ЗНАЕ ЩЕ СИ Е ХВАНЕ И ЩЕ СИ Е ОПЪРЖИ И ХАПНЕ
  • 4 Бургас

    0 1 Отговор
    По-спокойно,доплувала била -дрън-дрън,тези и още много видиве идват с изхвърления от корабите баласт !
    Нашите рибари -те трева пасат - веднага ги гепваме тия че не са оттук- не ядем такива дето не ги знаем от Деда че стават !
  • 5 Светлин

    0 0 Отговор
    С корабния баласт е невъзможно да се пренесе такава риба.Пътувам по корабите точно и за баласта отговарям.Такава риба сме хващали пред бреговете на Изреал по точно пред Хайфа беше преди 2 години, достаи зчетох след това и намерих в мрежата снимки че са ловили такава риба също и по адриатика явно е стигнала и в нащо море
    хвърляйте и не яжте в никакъв случай

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Светлин":

    СПОРЕД МЕН ЧОВЕК Е ПРЕНЕСЪЛ МАЛКО ЛИ ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ ИМАМЕ НЕ ВЯРВАМ САМА
  • 7 Бургас

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Светлин":

    Колега- цели риби не може естествено -но хайвера и закачена на водорасло -може ли как мислиш?Хайде да почетеш още -да не си от Варна?
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    До коментар номер 7:
    А ще има ли мъжка риба която да оплоди този хайвер колега, ти как мислиш?
  • 9 Укроп

    0 0 Отговор
    Това е разработка на Украинските тайни служби и САЩ ! Целта е да изчезне рибарството в Крим ,както изчезна земеделието им след спиране на водата по Херсонския канал.
  • 10 Васили Барон

    2 0 Отговор
    голяма сръчност се иска за да приготвиш такъв деликатес,рибата фугу е интересен хибрид,въпреки отровата си хората пак намират начин да я консумират
  • 11 Морски

    0 0 Отговор
    Не забравяйте че през зимата температурата на морето пада до2-3 градуса-туй фугу че премръзне...