Last news in Fakti

23 Ноември, 2014 17:17 1 216 1

Атентатор окървави волейболен мач в Афганистан

  • волейбол-
  • афганистан-
  • атентат-
  • нападение-
  • армия

Заповедта променя първоначалните планове на Белия дом, които изключваха директна роля на 10-те хиляди американски войници

Най-малко 45 души са убити, а други над 50 са ранени при самоубийствен атентат по време на волейболен мач в Афганистан, съобщи арабската редакция на Би Би Си.

Повечето жертви са цивилни. Нападението е извършено в източната провинция Пактика, която е погранична с Пакистан.

Медията се позовава на източници от силите на реда. Оцелели разказват, че атентаторът взривил шахидския си пояст с експлозиви сред зрителите на мача.

Това е поредният атентат, който разтърсва Афганистан седмици преди изтеглянето на коалиционните сили от страната.

Междувременно стана известно, че американските войски в Афганистан ще продължат операциите си срещу талибаните и през 2015-а година. Това разкрива в. „Ню Йорк таймс“. Изданието се позовава на секретна заповед, подписана от президента Барак Обама.

Заповедта променя първоначалните планове на Белия дом, които изключваха директна роля на 10-те хиляди американски войници в бойни действия и ограничаваха мисията им в обучение на афганистанските сили за сигурност и преследване на „остатъци от Ал Кайда“.

Според "Ню Йорк Таймс" промяната в афганистанската стратегия на Обама се дължи на две причини - успехите на джихадистите в Ирак и Сирия и съгласието на новите власти в Кабул.

Според намеренията на Обама авиацията на САЩ ще участва в ударите срещу Ал Кайда.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ск9я

    0 0 Отговор
    Стефанаки поне подзаглавието оправи...
Новини по държави: