24 Ноември, 2014 09:03 1 385 0

Италианка занесе кафемашина в Космоса

  • италианка-
  • кафемашина-
  • космоса-
  • мкс-
  • съюз-
  • скачи

Трима астронавти ще прекарат 169 дни на МКС

Италианка занесе кафемашина в Космоса - 1
Саманта Кристофорети. Снимка: АП/БТА

Руският пилотируем космически кораб "Союз ТМА-15М", който стартира от космодрума Байконур (Казахстан), успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС) в автоматичен режим, съобщиха от "Роскосмос".

На станцията пристигнаха руснакът Антон Шкаплеров, астронавтката от Европейската космическа агенция и бординженер на МКС италианката Саманта Кристофорети, както и астронавтът от НАСА, командир на новата експедиция, американецът Тери Въртс.

Планираната продължителност на полета е 169 дни. По време на престоя на новата експедиция на МКС са планирани работи с руските товарни космически кораби "Прогрес" и европейския товарен космически кораб "ATV-5".

Саманта Кристофорети е първата астронавтка от Италия.

Любопитна подробност от предварителните информации за полета е, че с нея на МКС ще се появи специално разработена машина за кафе от известна италианска фирма. Кафето обаче ще се сервира затворен в плик и ще се пие както и другите течности в безтегловност – със сламка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА