Last news in Fakti

26 Ноември, 2014 12:14 1 400 4

Херман ван Ромпой: Украйна да стане федерация

  • херман ван ромпой-
  • украйна-
  • ес-
  • президент

Украинската криза, започнала със събитията в Крим, представлява най-голямата и сериозна геополитическа криза на Стария континент след края на Студената война

Херман ван Ромпой: Украйна да стане федерация - 1
Снимка: АП/БТА

Нужно е да се намери начин Украйна да се децентрализира или федерална страна, смята председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от ТАСС.

„От момента на прекратяването на огъня съгласно мирните споразумения от Минск от 5 септември са загинали 1000 души. Аз не мога повече да говоря за прекратяване на огъня. Нужно е глобално решение“, заяви Ван Ромпой, говорейки пред разположения в Париж Институт за политически изследвания.

Според Ромпой част от това решение е федерализацията на Украйна. Освен това отиващият си президент на ЕС смята, че е необходимо да се определи мястото на Украйна в Европа. Киев трябва да работи за сближаване с Европа, но в същото време да работи за „Коректни“ отношения с Русия, добавя Херман ван Ромпой.

Украинската криза, започнала със събитията в Крим, представлява най-голямата и сериозна геополитическа криза на Стария континент след края на Студената война, коментира председателят на Европейския съвет.

„По-лошото е, че нещата се движат към военен конфликт на континента, който може да е най-смъртоносният от времето на Балканските войни. Който нарушава границите, този нарушава мира“, смята Ван Ромпуй. Според него европейските страни трябва да излязат с единен фронт на подкрепа за Украйна срещу Русия, пренебрейвайки разногласията, предизвикани от енергийните интереси, географската ситуация и историческия опит.

Херман ван Ромпой изказа надежда, че неговият приемник на поста съзнава ролята, която Европа трябва да играе при разрешване на украинската криза. Мандатът на Ромпой завършва в началото на декември. Той ще бъде наследен от Доналд Туск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 европеец

    0 0 Отговор
    кризата е започнала не с Крим, а с про-западен военен преврат. И в украинската криза Русия не е страна - дори в Крим всичко е спокойно. Кризата е между украинския народ и завзели властта про-европейски престъпници. "мястото на Украина в Европа" - това ще го определи само и единствено украинския народ, а не тоя плешивия

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "европеец":

    Егати и евтината и жалка манипулация, мислиш ли че ще подведеш някой нормален? Пътувай за Азия, там ти е мястото, тук процесите са необратими!

    Коментиран от #3

  • 3 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    нещо невярно ли казах? сега ти остава само комунист да ме наречеш или про-руски с промит мозък. При вас винаги е така - ако някой подлага на съмнение транслираната пропаганда

    Коментиран от #4

  • 4 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "европеец":

    нищо вярно не си казал.преврат се прави от армията ,народа прави други работи.в крим бе извършена военна инвазия без аналог в европа от времето на хитлер и сталин .проевропейски престъпници е понятие като евреи -фашисти, граничещо с абсурда! украинския народ масово всъпва в доброволните формирования за да воюва с руския агресор ,жертваики живота си ,тва са фактите и всеки нормален европеец ги вижда ,но както каза колегата по-долу явно ти не си европеец въпреки ника !