Last news in Fakti

26 Ноември, 2014 17:28 4 469 4

Русия не може да изпрати космонавт на Луната

  • русия-
  • луната-
  • марс-
  • космонавти-
  • ракета-
  • товароподемност-
  • орбита

За полети на хора до Марс пък може да се мисли най-малко след 10-15 години, смята вицепрезидентът на Обединената ракетно-космическа корпорация

Русия не може да изпрати космонавт на Луната - 1
Американският астронавт Бъз Олдрин от "Аполо 11" стъпи на Луната заедно с Нийл Армстронг и Майкъл Колинс на 20 юли 1969 г.

Русия в момента няма възможност за полети на космонавти на Луната и за усвояване на земния спътник от хора. В интервю за „Российская газета“ вицепрезидентът на Обединената ракетно-космическа корпорация (ОРКК) Виталий Лопота обясни: „Луната засега е недостъпна за нас. За да се достигне нейната повърхност с трима души екипаж, е нужна ракета с товароподемност не по-малко от 130-150 тона на по-ниска орбита. За съжаление, такива носители днес няма. А онези, които съществуват, не позволяват това да се направи“.

По думите на Лопота, сега в Русия работят по създаването на ракета с товароподемност 20 тона, а в близко бъдеще ще стигнат и до 25 тона (ракетата „Ангара”), но за да се долети до Луната се изисква маса на околоземна орбита около 75 тона. За да се върнат пък космонавтите на Земята, тази товароподемност трябва да се увеличи двойно.

Лопота отделя внимание в интервюто и на развитието на пилотираните космически полети. Според него, Русия няма ясна стратегия за развитие на космическата индустрия, а за полети на хора до Марс може да се след поне 10 години. „Ще са необходими не по-малко от 10-15 години, за да се доближим до решението на тази задача, която трябва да бъде вписана в сценария за по-нататъшното еволюционно развитие на руската космонавтика“, коментира вицепрезидентът на ОРКК.

Лопота говори и за зависимостта на руските производители на спътници от чуждестранните компоненти и за плановете за по-нататъшно международно сътрудничество. „За да летим в Космоса, трябва да вземем всичко най-добро от Земята за този полет. Идеите нямат националност“, заключава той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    0 0 Отговор
    Доста безсмислена статия. То е ясно, че не могат! Никой не може в момента! Плана е след 2030та година да почне изграждането на база! Стъпка по стъпка! Ако се натегнат много сигурно и за 10 години могат да го направят. Всичко зависи от мерака!
  • 2 тошибиян

    0 0 Отговор
    р-36 м2 това е ракетата
  • 3 123

    0 1 Отговор
    Този човек е явно реалист и очевиден специалист , а не заблуден путинист , който говори невъзможни неща!!!Виж за анимационните "герои" в стил "Армагедон" от САЩ няма невъзможни работи.Те могат и на майната си да идат -имат и технологията и парите!!!
  • 4 audi A4

    1 0 Отговор
    Mnogo mi e interesno togava kak uspiaha predi 45 godini amerikancite!? Bez samnenie ediniat laje.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания