Last news in Fakti

26 Ноември, 2014 18:08 931 0

Жан-Клод Юнкер оповести инвестиционен план от 315 млрд. евро

  • жан-клод юнкер-
  • инвестиционен план-
  • еп-
  • ес

Целта на новата концепция е да свали тежестта от нови инвестиции от правителствата

Жан-Клод Юнкер оповести инвестиционен план от 315 млрд. евро - 1
Снимка Архив АП

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи днес пред Европейския парламент в Страсбург дългоочакваният инвестиционен план в размер на 315 млрд. евро за насърчаване на икономиката.

Инвестициите са насочени към създаването на работни места, растеж и инвестиции в ЕС. По думите му, това ще покаже на света, че след годините на кризи Европа „отново е в бизнеса”, съобщава АФП.

В основата на плана с 5-годишното изпълнение стои работата на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Той ще направи вложение от 21 млрд. евро, чиято цел е да стимулира икономически растеж и създаване на заетост, посочва Би Би Си.

Това ще бъде вложение, което той се надява да стимулира банкерите да инвестират 15 пъти повече от сумата. Така ще се премахне част от товара на националните правителства, които се борят с големи държавни дългове.

„Европа се нуждае от подобряване и днес ЕК осигурява нужния контакт”, каза Юнкер пред ЕП.

Целта на новата концепция е да свали тежестта от нови инвестиции от правителствата, които вече са изправени пред огромни дългове заради икономическата криза.

ЕС трябва да привлече частния капитал, без да се трупат повече дългове, защото нашите деца и внуци ще трябва да ги плащат, заяви Юнкер пред евродепутатите при представянето на плана.

Анализатори определят плана като крайъгълен камък от петгодишната стратегия на Юнкер, с която цели да стимулира икономиката, която бележи незначителен ръст след финансовата криза, която връхлетя Европа.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: