26 Ноември, 2014 19:09 1 251 0

Въоръжен пакистанец уби четирима здравни работници в Куета

  • пакистан-
  • полиомиелит-
  • здравни работници-
  • убити-
  • ваксини

Ислямистите твърдят, че екипите за борба с полиомиелита са шпиони и че ваксината причинява безплодие

Въоръжен пакистанец уби четирима здравни работници в Куета - 1
Снимка Архив АП

Четирима здравни работници, борещи се срещу полиомиелита, са били застреляни, а трима са били ранени в югозападния пакистански град Куета, съобщава Би Би Си.

От полицията завиха, че трите здравни работнички и техният шофьор са били нападнати от двама въоръжени мъже на мотоциклет. След инцидента работата по поставянето на ваксините в провинцията са била прекратена, според властите.

Стрелбата е последната от поредица, насочена срещу пакистанските здравни екипи,борещи се с болестта. Нито една групировка не е поела отговорност до момента.

Ислямистите твърдят, че екипите за борба с полиомиелита са шпиони и че ваксината причинява безплодие.

Пакистан е една от трите страни, където заболяването е все още ендемично, заедно с Нигерия и Афганистан.

Националеният координатор на Пакистан за борбата с детския паралич, Айша Раза Фарук, заяви пред Би Би Си, че това е "страхлива атака". Тя каза, че стрелбата е станала докато работниците са отивали към охраняваната зона.

Повече от 60 пакистански здравни работници, занимаващи се с болестта или техните охранители и шофьори, са били убити от 2012 г. до сега като за повечето атаки са обвинени ислямски екстремисти.

Полицай Имран Куреши заяви пред Би Би Си, че двама от работниците, двете жени, са загинали на място, а другата шена и шофьорът са починали по-късно от раните си.

В Пакистан до момента са съобщени 260 нови случаи на полиомиелит само за тази година, най-високият брой от 2000 г. насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА