Last news in Fakti

27 Ноември, 2014 10:17 1 221 2

По традиция Обама помилва две пуйки за Деня на благодарността

  • обама-
  • пуйки-
  • деня на благодарността-
  • сащ

Maк и Чийз бяха избрани в национална анкета, която имаше за цел да реши кои пуйки ще бъдат пощадени и няма да влязат във фурната

По традиция Обама помилва две пуйки за Деня на благодарността - 1
Снимка: АП/БТА

В Съединените щати днес се отбелязва Деня на благодарността. По традиция, американският президент Барак Обама символично помилва две пуйки, доставени за празничната трапеза, пише "Гардиан".

"Това което правя всяка година е малко озадачаващо", каза президентът на САЩ, който по време на церемонията бе придружен дъщерите си Саша и Малия.

На церемонията, която заради лошото време се проведе в Белия дом, а не в Розовата градина, президентът се пошегува, че ритуалът може да бъде наречен от някой “амнистия”. Той имаше предвид неотдавнашното си решение, заобикаляйки Конгреса, да узакони пребиваването в САЩ на близо 5 милиона нелегални имигранти.

За разлика от хиляди други пуйки в страната тази седмица, двете птици – Мак и Чийз, които тежат по около 21 килограма, няма да влязат във фурната. Пуйките ще изживеят дните си във ферма в град Лисбърг, щата Вирджиния вместо да бъдат пожертвани за празничната трапеза.

"Днес изпълнявам едно свое задължение – същото, което са имали много американски президенти – Демократи и Републиканци преди мен. А именно да избавя тези две пуйки – Мак и Чийз, от ужасна, но вкусна съдба.”, заяви Обама.

Денят на благодарността е един от най-почитаните празници за американците. Той произлиза от първите години на британската колонизация през 17-и век, когато новопристигналите европейци благодарили на Бога за изобилните реколти и оказаната им помощ от индианците.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    1 0 Отговор
    поредния дивашки празник
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Аман от лицимерие, като се прибере в къщи Обама да не яде само банани? Естествено, че ще си хапне пуешко или някоя говежда пържола...