Last news in Fakti

27 Ноември, 2014 14:52 729 0

Европейската комисия на Юнкер оцеля при вот на недоверие в ЕП

  • европесйката комисия-
  • европейския парламент-
  • жан-клод юнкер-
  • вот на недоверие-
  • оцеля

461 депутати гласуваха против, 101 - за

Европейската комисия на Юнкер оцеля при вот на недоверие в ЕП - 1
Жан-Клод Юнкер. Снимка: АП/БТА

Европейският парламент отхвърли искания вот на недоверие към Европейската комисия, оглавявана от Жан-Клод Юнкер по-малко от месец след като той зае поста. Общо 461 депутати от ЕП гласуваха „против“, 101 - „за“, а 88 се въздържаха, съобщи Sputniknews. За свалянето на Юнкер бе нужно 376 членове на ЕП да подкрепят внесения от 76 представители на евроскептиците вот на недоверие. Този резултат беше предизвестен, тъй като двете най-големи политически групи в законодателния орган на ЕС - Европейската народна партия и Социалдемократите, застанаха зад Юнкер и подкрепиха политиките на екипа му. Очакваше се обаче не повече от 80 души да гласуват в полза на вота, а се оказаха с над 20 повече.

Искането за вот на недоверие беше внесено на 12 ноември от някои крайнодесни - Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" (Ukip), начело на която е британският националист и лидер на Партията на независимостта Найджъл Фараж, френския Национален фронт на Марин льо Пен, „Алтернатива за Германия“ (AfD), както и от независими депутати в Европейския парламент.

Евроскептиците обвиняват Юнкер, който беше финансов министър (1989-2009) и премиер на Люксембург (1995-2013) близо две десетилетия, в корупция и го смятат лично отговорен за данъчни политики, фаворизиращи около 340 големи мултинационални корпорации, съдействайки им да укриват милиарди данъци. Сред тях са „Пепси“, ИКЕА, Дойче Банк... Европейската комисия води разследване по случая.

Новият състав на Комисията започна работа на 1 ноември с мандат от пет години. Днешният резултат показва повишена подкрепа за председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, тъй като ЕП избра Комисията на 22 октомври с 423 гласа "за", 209 "против" и 67 „въздържали“ се.

Правилникът на ЕП предвижда възможност за внасянето на вот на недоверие към Комисията повторно, но евродепутати вече коментираха, че това би било несериозно, ако Юнкер оцелее на поста си.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: