Last news in Fakti

28 Ноември, 2014 11:45, обновена 28 Ноември, 2014 11:47 1 393 0

Асанж и Чомски се показаха рамо до рамо в посолството на Еквадор

  • джулиан асанж-
  • ноам чомски-
  • посещение-
  • посолство на еквадор

Американският ученият и виден активист направи посещение въпреки засилено полицейско присъствие

Асанж и Чомски се показаха рамо до рамо в посолството на Еквадор - 1
Снимка АП

Съоснователят на Wikileaks Джулиан Асанж се появи на балкона на Еквадорското посолство в Лондон рамо до рамо с американския учен и активист Ноам Чомски във вторник, пише американският сайт commondreams.

Асандж се намира в посолството от 2012 г. насам, когато му бе предоставено убежище от правителството на Еквадор. Властите в Обединеното кралство отказват да пуснат Асандж да отпътува за Еквадор и сградата на посолството се охранява 24 часа в денонощието от полицията в Лондон.

Асандж твърди, че ако бъде изпратен в Швеция, той ще се изправи пред сериозен риск от екстрадиране в САЩ. Там той се опасява, че ще бъде обвинен  за разкриването на класифицирани правителствени документи.

Чомски, световно доказал се лингвист и анализатор на международните дела, по-рано изрази подкрепата си за Асандж.

"Някой, който смело извършва действия в защита на демократичните права, заслужава аплодисменти, а не истерично осъждане и наказание", Чомски заяви веднъж по отношение на Асандж.

По време на визитата на Чомски, двамата направиха кратка поява на балкона на посолството.

Според Wikileaks, Асанж и Чомски са се показали навън, за да "огледат полицейската операция срещу Еквадор посолство."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: