28 Ноември, 2014 14:13 1 117 0

1 декември – Денят на първия президент на Република Казахстан

  • 1 декември-
  • денят-
  • първия президент-
  • република казахстан-
  • казахстан

На 1 декември в Република Казахстан се отбелязва Денят на първия президент на републиката. Датата е избрана неслучайно. Именно на 1 декември 1991 година в страната за първи път се проведоха избори, на които за първи президент на Република Казахстан бе избран Нурсултан Назарбаев.

На този ден преди 23 години казахстанците за първи път реализираха своето право да бъдат реален източник на властта, да формират властта и да определят нейната политика. Следва да се отбележи, че в началото на 90-те години на миналия век ситуацията в Казахстан бе критична. След разпадането на Съветския съюз се прекъснаха икономическите връзки, промишленото производство се сви два пъти, а спадът в селското стопанство бе една трета. В страната имаше рязко намаляване на доходите на населението, голяма безработица.

Решавайки икономическите проблеми на страната, първият президент Нурсултан Назарбаев не по-малко внимание отделял и на поддържането на мира и разбирателството в страната, защото в републиката живеят представители на повече от 140 етноси.

Многогодишните усилия на държавния глава Назарбаев по въвеждане на принципите на пазарната икономика донесоха своите резултати. В кратки срокове, благодарение на чуждестранните инвестиции и разработване на находищата на полезни изкопаеми, се постигна значителен ръст на БВП. По време на световната криза, започнала през 2007-2008 година, бяха приети антикризисни мерки, които позволиха да се намалят негативните последици от кризата. 

Същността на неотдавнашното обръщение на президента Назарбаев към народа на Казахстан представлява мащабна програма за развитие – нова икономическа политика, гръбнакът на която е планът за инфраструктурно развитие.

И извън всякакво съмнение е, че благодарение на успешната външна политика на президента Назарбаев, днес Казахстан е активен участник в световната политика. 

По случай празника – Деня на първия президент на Казахстан - в сградата на БТА (София, бул. "Цариградско шосе" 49) посолството на Република Казахстан в България организира фотоизложба, която може да се разгледа от 1 до 5 декември 2014 г. включително, в работното време на агенцията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА