Last news in Fakti

10 Декември, 2014 10:33, обновена 10 Декември, 2014 11:42 4 129 3

Руски милиардер връща на учен купена на търг Нобелова награда

  • нобелова награда-
  • джеймс уотсън-
  • продадена-
  • алишер усманов

Джеймс Уотсън е един от най-големите биолози в историята на човечеството и наградата му за откриването на структурата на ДНК трябва да принадлежи на него

Руски милиардер връща на учен купена на търг Нобелова награда - 1
Снимки Архив АП

Най-богатият мъж в Русия разкри, че е купил Нобелова награда на американският учен Джеймс Уотсън и възнамерява да му я върне, съобщи Би Би Си.

Металургичният и телекомуникационен магнат Алишер Усманов заяви, че г-н Уотсън "заслужава" златния си медала, както и че е "наскърбен", задето ученият е бил принуден да го продаде.

Наградата, която е била връчена на Уотсън през 1962 г. за откриването на структурата на ДНК, беше продадена за 4,8 милиона долара на търг.

Медалът е първата Нобелова награда, която се предлага за продажба на търг от жив лауреат. В изявление  Усманов отбелязва, че той е бил анонимният телефонен участник в търга, който е купил медала на търга на "Кристис" миналата седмица.

"По мое мнение ситуация, в която един изключителен учен трябва да продаде медал, който признава постиженията му е неприемливо", добавя Усманов.

"Джеймс Уотсън е един от най-големите биолози в историята на човечеството и наградата му за откриването на структурата на ДНК трябва да принадлежи на него", заяви руският магнат.

86-годишният Уотсън получава наградата по физиология и медицина през 1962 година съвместно с Морис Уилкинс и Франсис Крик.

След продажбата на златния си медал Уотсън заяви, че планира да дари част от парите за благотворителност и за подкрепа на научните изследвания.

В скорошно интервю за "Файненшъл таймс" ученият каза, че е бил накаран да се чувства като "персона нон грата" след интервю за "Съндей таймс" преди седем години, в което той свързва надпреварата с интелигентността.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    0 1 Отговор
    Не всички милиардери са безчовечни.

    Коментиран от #2

  • 2 спасен

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен Бакърджиев":

    Напротив такива са,но обичат да изтъкват колко са добри особено когато има публика.Не се залъгвайте че можеш да си милиардер или дори милионер и всъщото време да си морален."Морални" стават когато забогатеят.Публката може и даа заблудят но Бог никой неможе да излже така че тоя добричкият милиардер ще се пържи в пъкала.
  • 3 Турбото

    1 0 Отговор
    Жената на този узбек е Ирина Винер която е главен треньор на руския тим по художествена гимнастика. С помоща на неговите пари (задкулисни игри подкупи на съдии и т.н.) те издигнаха до небето руската х.г. и затриха нашата.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания