Last news in Fakti

17 Декември, 2014 19:20 1 340 3

Илияна Йотова призова за общоевропейска гранична полиция

  • европейска-
  • гранична-
  • полиция-
  • илияна йотова

„Страните по външните граници не могат да се справят сами и Вие го знаете добре, идвайки от Гърция. Над 1300 полицаи в България пазят денонощно границата с Турция и това струва на България над 700 хиляди евро месечно. Нова общоевропейска  граничната полиция и  увеличени  правомощията за ФРОНТЕКС са част от необходимите спешните мерки“.

Това заяви евродепутатът от левицата Илияна Йотова по време на дебат в ЕП за Стратегията на ЕС за вътрешна сигурност. Тя обърна внимание на сигурността на външните граници, както и на борбата с престъпността и корупцията. „Категорично ясно е, че сме изправени пред нови, още по-големи предизвикателства и опасности. И те изискват не просто рамка и идеи, а повече конкретни предложения и мерки“, каза тя.

Йотова смята, че новите опасности, появили се през последните 4 години, правят създаването на европейска гранична полиция задължително. Огромните вълни от бежанци, опитите на терористи да се възползват от нелегалните канали, каналджийството, чуждестранните бойци са сред проблемите, които поставят страните по външните граници на ЕС в тежка ситуация.

Евродепутатът засегна и борбата с престъпността и корупцията, заявявайки нуждата от допълнителни действия на европейско ниво за справяне с трансграничната престъпност. „Пакет от законодателни директиви и регламенти с цел максимална хармонизация и сближаване на наказателното право в държавите-членки.

Престъпността е трансгранична - укриване на данъци, конфликт на интереси, злоупотреба с евросредства и се възползва от различията в отделните законодателства, за да избегне правосъдието“, обобщи тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 потърпевш

    0 0 Отговор
    Аз да питам.Защо съборихте всички заграждения по границата.Защо ликвидирахте армията и гранични войски. Защо ликвидирахте промишлеността. Защо всичко държавно разпродадохте на безценица. Защо унищожихте здавеопазването,културата,училищата,и всичко хубаво което беше построено за 45 години. Всичко ли беше толкова лошо че го ликвидирахте,или защато така ви нареждаха от ЕС и Америка,ето че дойде време и вие да разберете че така неможе,но вече е много късно,възмездието ще удари и ВАС защото всички работихте за вашия интерес и против БЪЛГАРИЯ,БОГ да ви е на помощ сами сте си виновни ще дойде и вашия ред.

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "потърпевш":

    Да отговорят комунетата - за ликвидиране на добрите предприятия, които можеха да се приватизират успешно и да работят; за фалирането и разпродажбата на безценица на такива; за тези които с инвестиции можеха да си стъпят на краката. Може и още риторични въпроси: защо не се направиха нужните реформи, защо и до ден днешен има непроменени закони, които спъват работата на институциите; защо нямаше лустрация; защо не се отвориха досиетата и т.н. и т.н.
    Но никой от Запад не е нареждал да се унищожава здравеопазване и образование. Истината е, че социализма ФАЛИРА! По-голяма част от предприятията бяха абсолютно неефективни, дотираха се, тотално неконкурентно способни на световно ниво и съществуваха заради гарантирания пазар на соцлагера. Върхушката знаеше накъде отиват нещата преди ние да ги видим след 1989 г. Много преди това започват източване на държавата чрез задгранични фирми с българско участие. Те се превърнаха в псевдодемократи и настоящо статукво. После продължиха с фалитите, с приватизацията, сега и с еврофондовете. Никой не е ликвидирал армията, нещата в света се промениха. На Австрия, Норвегия, Чехия армиите са по-малки даже, а на Унгария и Швеция са подобни по численост. А относно въоръжението – няма икономика, няма въоръжение!
    За държавите в които не е имало комунисти е ясно, но си отговори на въпроса, защо другите бивши соцстрани не са в блатото като нас?
  • 3 320

    0 0 Отговор
    По-голямата част от системата е там. Кльонът може да се възстанови и надстрои евтино. Кабелите на повечето места са на мястото си и са почти вечни, значи сигнализацията може да се подкара до дни. Системата се е доказала като ефикасна и за поддръжката и е нужен много малък ресурс. Ама ако се направи нещо евтино и качествено... е нали някой ще иска да папа държавна пара? Друго си е нещо скъпо и неефективно.
Новини по държави: