Last news in Fakti

17 Декември, 2014 21:15 3 078 26

Обрат в отношенията между САЩ и Куба

  • обама-
  • кастро-
  • обрат

Двете държави възстановяват дипломатическите отношения

Обрат в отношенията между САЩ и Куба - 1
Снимка: АП/БТА

В едновременно излъчени изявления на президентите на САЩ Барак Обама и на Куба Раул Кастро двамата лидери обявиха, че се възстановяват дипломатическите отношения между двете държави.

САЩ слагат край на остарелия си подход към Куба, който е изживял времето си и не е постигнал ефект, посочи президентът Обама в безпрецедентно изявление, коментира Би Би Си.

САЩ променят отношенията си с Куба, което е най-важната промяна в нашата политика за последните 50 години. Ще сложим край на остарелия подход, който  десетилетия наред не даде резултат и ще започнем нормализиране на отношенията помежду ни. Чрез тези промени се надяваме да дадем по-големи възможности на американския и на кубинския народ, да отворим нова глава в нашите отношения, заяви президентът Обама.

Той посочи следните ключови моменти в промяната:

  • Посолство на САЩ ще бъде открито в Куба.
  • През следващите шест месеца, държавният секретар Джон Кери трябва да реши дали да продължи да разглежда Куба като държава спонсор на тероризма.
  • САЩ ще проведат разговори с Куба в областта на миграцията, трафика на наркотици, опазването на околната среда и трафика на хора.
  • Американските граждани ще могат по-лесно да пътуват до Куба. Все пак, пълната забрана може да се отмени само от Конгреса, така че да говорим за свободен туризъм все още е твърде рано.
  • Специални разрешителни ще се издават за семейни посещения, както и за журналисти, изследователи и специалисти, интересуващи се от сътрудничество с Куба.
  • Ще се разшири търговията. Частни фирми в Куба ще могат да купуват строителни материали и селскостопански машини.
  • Американците, които са получили официално разрешение, могат да внесат в САЩ, след пътуване до Куба стоки, включително тютюневи изделия и алкохол за лична употреба.
  • Американските банки ще могат да отварят клонове в Куба.
  • Американските граждани ще могат да изпращат парични преводи в Куба до 2000 долара.
  • Ще бъде позволен износът на телекомуникационното оборудване за Куба

 

От своя страна кубинският президент Раул Кастро приветства възстановяването на отношенията със САЩ.

 

Постигнахме съгласие да възстановим дипломатическите си отношенията, съобщи на кубинците Раул Кастро.

В реч по националната телевизия той заяви, че между САЩ и Куба остават дълбоки разногласия в области като човешките права, външната политика и въпросите на суверенитета, но подчерта, че двете страни трябва да се научат да живеят с различията си по цивилизован начин.

По-рано източник от Конгреса на САЩ съобщи, че президентът Обама планира да започне процес за отмяна на търговското ембарго и ограниченията за пътуване, като част от поредица от важни политически стъпки по отношение на Карибския остров.  САЩ разменят трима кубински агенти срещу американеца Алън Грос, прекарал 5 години в кубински затвор. Той вече пристигна в САЩ от Куба, придружен от трима членове на американския конгрес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    и куба потъна за социализама!
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Руското мекере Волен вече няма да има оправдание че ходи там при братята комунисти да договаря "облаги" эа България.
  • 3 уфо

    0 0 Отговор
    Май Гледат да затворят "отворената врата преди 3 месеца "при едно държавно посещение в Куба. Цикъл- през 50 години .Няма лошо да гледаш възможните неприемливи неща да са далеч от територията ти.
  • 4 европеец

    0 0 Отговор
    на хамериканците им потрябваха само 50 години, за да разберат че свободните хора с никакви санкции и ембарго не можеш да ги накараш да ти се подчиняват

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "европеец":

    свободните хра в куба ,бягаха с кво могат към лошия сащ.към момента кубинците в сащ са с близка численост на тези в куба :)!куба бе блокирана по неино желание.комунизма за да съществува има нужда от враг ,щото иначе няма как да обясниш защо в мирно време има само един вид салам в магазина и той е с купони и защо мустакатия чичко с никаква компетенция те управлява непрестанно 40-50 години.

    Коментиран от #11

  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "европеец":

    А на такива като теб и 50 г. няма да стигнат за да проумеят че соца е ялова система. Куба има по-голям шанс да се отвори, там от континента идва благоприятно течение, а ма КНДР-то май ще е вечно, но все пак побързай натам, че знае ли се :))

    Коментиран от #7

  • 7 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    ти статия прочете ли изобщо? сащ вдигат ембаргото, въпреки че Куба си остава на своето мнение. не Куба се предаде в случая. За комунизма им обясни на китайците и вьетнамците колко е ялов, да могат и те да ти се посмеят
  • 8 Гост

    0 1 Отговор
    Дааа, разбрах, Америка се предаде :)))) Започва внос на лекарства, селскостопанска продукция и машина от Куба за САЩ...

    Коментиран от #17

  • 9 кмета

    0 0 Отговор
    e този цигани не мога да гледам осира се от всякъде той е на инжекции и трябва да си ходи вече доста болен ми се вижда станал като дядка
  • 10 Васил Димчев

    0 0 Отговор
    Преди петдесетина години един президент тръгна да стопля отношенията с Куба, но не стигна по далеч от Далас.

    Сори за чалгарите които няма да разберат за какво иде реч.
  • 11 Васил Димчев

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    Важно е че ти имаш компетеНЦИЯ, то и за това те уважават.

    Коментиран от #12

  • 12 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Васил Димчев":

    благодаря васко,много си мил!но тва за кенеди не е вярно.ти така или иначе нямаш много верни твърдения та едно повече едва ли би ти навредило.по времето на кенеди е наи-антикубнския период в американската история известен като карибската криза ,време когато третата световна война ни се разминава на косъм!

    Коментиран от #13

  • 13 Васил Димчев

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    Поредната лъжа и извъртане на някои части от тялото.

    Сигурно не може да се направи и сравнение на унищожаването на кораба Мейн и събарянето на кулите близнаци.

    Коментиран от #14

  • 14 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Васил Димчев":

    кое е лъжа?при кенеди кубинската криза е наи-сериозна,тва е исторически факт ако не е така дай факти !иначе пиши в гугъл карибска криза и чети инфо колко искаш!

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Васил Димчев

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Десислава Димитрова":

    Кво четеш мааааааа. Кенеди го гръмнаха една година след карибската криза.
  • 16 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Десислава Димитрова":

    Ето ти един факт, карибската криза е разрешена благодарение на решителността на Кенеди. Да, ама не..., защото никой не казва, че за да махнат ракетите си от Куба, руснаците принудиха Кенеди да махне своите от...Турция. А какво са правили те там, до границата на съветите, преди техните в Куба? Значи едните могат, а другите не...

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Не, просто пурите ще са легални и по-евтини...
  • 18 Васил Димчев

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Монго":

    Те и сега са готови на сюнети на Републиката на свободата само и само там да не поникнат ТОПОЛЬ.
  • 19 гост

    0 0 Отговор
    Ей куманч , индианец заради теб България страда !
  • 20 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Монго":

    васко, при кенеди се прие американската политика на блокада на куба ,която падна преди дни.тва е факт ,а че кенеди са го гръмнали за това,тва е хипотеза.освен това дори и да са го гръмнали заради военната ненамеса ,това не го прави кенеди по-малко антикомунист или по малко антикастровист,аман от лъжи !

    Коментиран от #21

  • 21 Васил Димчев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Десислава Димитрова":

    Анти комунизма ти е изпил мозъка и не разсъждаваш логично.
    Карибската криза трае само 18 дни.

    обанана е готов да върне Гуантанамо на Кубинският народ само от страх от поникване на тополи на Кубинска земя. Малеееей страааааах.

    Коментиран от #22

  • 22 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Васил Димчев":

    васко,васко,руснаците дават вахта с ядрени подводници по източното и западното американски краибрежия ,освен това имат стратегическа авияция постоянно в небето с дислокация сащ,а също така и голям спектър междуконтинентални ракети с голям радиус на деиствие ,но дори и да нямаха всичко това и само да детонираха ядрените си заряди над руска територия катастрофата която биха предизвикали ще срине цивилизацията на земята.тва го знаят не само американците и дали ше имат ракети в куба руснаците е само политически въпрос,а не стратегически.демек няма кво да ги плашиш лошите американци с тополи !
  • 23 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Ролята на Кенеди за избягване на ядрен апокалипсис е огромна,и това става ясно след години, когато се отварят част от секретните архиви.Русия разполага ядрени ракети в Куба в отговор на американските такива разположени в Турция.Американските военни познати като „ястребите„подлагат Кенеди на изключителен натиск,да нападнат Куба веднага,докато ,те така погрешно смятат,че ядреното оръжие не е още сглобено,но бъркат,в Куба има вече сглобено готово и скрито ядрено оръжие насочено към западният бряг,и наѝ-лошото,оръжие което няма пряк контрол от Москва,тоест ракетите могат да се изстрелят от червеното копче в самата машина.Хрусчов изпада в ужас ,тоѝ и малко хора,предимно руснаци знаят това. Какво би станало,ако нападнат,и ранен тежко оператор на машината,преди да умре натисне червеното копче,какво му пука,тоѝ така или иначе умира,поне да си отмъсти.Хрусчов разбира че играта му е стигнала прекалено далеч,и предлага таен договор,вие махате ракетите от Турция аз от Куба,и така се разминава опасноста,но ролята на Кенеди да осигури цялото това време,заставаѝки срещу ястребите,е неоценимо,и наѝ вероятно тоѝ плаща за това с живота си.Неговата доктрина на мирно съвместно съществуване където всяка една система да покаже дали е по добра от другата не се харесва на тези които управляват САЩ зад кулисите.
  • 24 европеец

    0 0 Отговор
    кенеди го гръмнаха защото тръгна срещу федералния резерв, издаде заповед с която позволяваше на държавата също да печата долари. първата работа на наследилия го президент Джонсон беше да спре този закон

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "европеец":

    карамфилов,готин пост поздравления,но все пак убииството на кенеди и до днес не е разкрито в цялост,така че съвсем не е ясно ,кои и защо са го убили,макар хипотезата ти да е логична!
  • 26 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "европеец":

    и не само тва европеец,бе решил да разкрие че в земята има кълбо по-голямо от земното!