19 Декември, 2014 11:21, обновена 19 Декември, 2014 11:27 1 324 16

Доналд Туск: ЕС се нуждае от "дългосрочна" стратегия по отношение на Русия

  • доналд туск-
  • ес-
  • русия-
  • среща на високо равнище

Лидерите на ЕС одобриха и 315 млрд. евро за стратегически инвестиции

Доналд Туск: ЕС се нуждае от "дългосрочна" стратегия по отношение на  Русия - 1
Снимка АП


ЕС се нуждае от дългосрочна стратегия по отношение на Русия, вместо просто да реагира на събития. Това заяви в четвъртък новият председателят на Европейския съвет Доналд Туск новият, цитиран от Би Би Си.

Туск заяви, че е бил "наистина повлиян" от решението на лидерите за украинската криза.

По-рано, ЕС затегна санкциите срещу Русия заради подкрепата й на въоръжените сепаратисти в източната част на Украйна.

"Имаме нужда от план за години напред... ние не трябва да сме прекалени оптимисти, ние трябва да бъдем реалисти", каза Туск.

"Русия е наш стратегически проблем, не проблем на Украйна", каза още бившият полски министър-председател.

Туск посочи, че Украйна е „жертва на вид инвазия” и че европейците трябва да „надскочат защитния и реакционен отговор”. "Най-голямото предизвикателство е подходът на Русия не само към Украйна, но и към Европа.

"Нашата дискусия [за Украйна по време на вечеря] показва, че Европа е обединена, както никога преди. Поведението на Русия се нуждае от прагматично решение, обединение и обща позиция."

Полша, която граничи с Украйна, отдавна има обтегнати отношения с Русия и е сред най-отявлените критици на руския президент Владимир Путин.

Про-руските бунтовници в източната част на Украйна все още имат тежки оръжия, включително танкове и ракети, въпреки исканията на Украйна и на Запад да се разоръжат. Продължаващите сблъсъци в района на Донецк подкопаха усилията за мир.

Според най-новите мерки срещу Русия, на всички тур оператори от ЕС ще бъде забранено да работят в Крим и европейските инвестиции там ще бъдат забранени. Русия анексира Крим през март.

Министър-председателят на Италия Матео Ренци каза "ние трябва да работим с Русия, за да я принудим да напусне Украйна".

И председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта, че каналите на ЕС за комуникация с Русия трябва да останат отворени.

Икономически растеж

Другата основна тема по време на срещата,, която приключи късно тази нощ – половин ден по-рано от планираното, беше планът на г-н Юнкер да генерира до 315 млрд. евро от частни инвестиции за инфраструктурни проекти в ЕС.

Новата инвестиционна програма за стимулиране на икономичесикя растеж получи одобрението на всички 28 лидери.

Програмата трябва да стартира през следващия юни.

„Договорихме три неща: първо, призоваваме за спешно създаване на европейски фонд за стратегически инвестиции; второ, подновен ангажимент за интензифициране на структурните реформи; трето, продължаване на усилията за гарантиране на здрави публични финанси“, заяви Туск.

„Новият фокус на инвестиране, наред с поемането на ангажимент от страна на страните членки за структурни реформи и за следване на фискална консолидация, ще бъдат основата за растеж и откриване на нови работни места в Европа“, посочиха лидерите в съвместно изявление.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор
    нека четат путинолюбците как в европа мислим за референдума в крим ,за държавния преврат в украйна,за геноцида над руското население там и т.н. лъжи дето разпространяват руските медии и ехото им в бг то!

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    "Доналд Туск: ЕС се нуждае от "дългосрочна" стратегия ПО отношение на Русия", грешка не ПО а СРЕЩУ. В това няма нищо лошо, русите са ни освободили от османците заради техни имперски интереси. Да, правилно /много точно/. Има някаква си част от някаква си наука /прост съм, не знам", но май се казваше историческо моделиране. Т.е. какво би станало ако русите /преслейдваки своите интереси, + т.н. Задунайска губерния/ не ни бяха освободили. Десито /Стоян/ независимо от вдлъбността си би казал..., само Америка. Аз, като по-тъп бих казал, или оставаме в рамките на Османската империя /в частност РТурция на Кемал Ататюрк-senin icin kalbimde yer var-това е част от стихотворение, което го има във всяко турско у-ще/, или Австро-унгария щеше да ни "приобщи", естествено с имперска цел не по различна от руската такава...

    Коментиран от #6

  • 3 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Деси /Стояне/, интелектуалното ми пренебрежение към теб се обосновава на начина ти на словообразуване, подредбата на синтаксиса и "реда" на фонетиката ти. Липсата ти на контрол над българския "ти" език, ми дава възможност да предполагам, че /забележи, че след че използвам "шпатула"/, че /това е нарочна тафтология/..., а бе, защо се занимавам с такова същество, като теб...

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    2 0 Отговор
    Дано се разпадне фашисткия ЕС !!!
  • 6 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    докторе, че си тъп е хубаво да си го признаваш по-често,вместо да се правиш на хитър пишеики от няколко ника тук.русия докторе, ни освободи 1878 година при управлението на цар александър втори сега сме 2014 при управлението на путин.политиката не е стационарна в този период от близо 140 години и е нормално днес ние да имаме различни интереси от руските,подобни различни интереси имат и останалите освободени балкански държави ,като гърция,румъния,сърбия,черна гора,само че там комплекси с този въпрос нямат,докато тук такива като теб знаещи и пишещи на руски и като руснаци постоянно ни обясняват как бг трябва да оправдава свинщините на путин с освобождението ни от александър втори!
  • 7 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Монго":

    ха,ха,ха,...е докторе ще те мачкам с този си гаден словоред и правопис докато мога,щото въпреки тях истината е на моя страна!
  • 8 гост

    1 1 Отговор
    ДАНО СЕ РАЗПАДНЕ ТОЯ СКАПАН ЕС И САЩ !!! САМО МИЗЕРИЯ И ПОГУБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ДОНЕСОХТЕ ! ДАНО ГОСПОД ВИ НАКАЖЕ !!!

    Коментиран от #10

  • 9 гост

    3 0 Отговор
    ЗАПОМНЕТЕ ДОКАТО СМЕ В ЕС НИЩО ХУБАВО НЕ ЧАКАЙТЕ, ИДВА ОЩЕ ПО ЛОШО ГЛАД, МИЗЕРИЯ ,Размножаване на цигани И ПОГУБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ Това искат САЩ И ЕС !
  • 10 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост ":

    и каква е алтернативата ,като излезем от ес?и защо няма източноевропеиска държава без русия и беларус,която да не се стреми към ес?

    Коментиран от #11

  • 11 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    да,нямате отговор само минусчета ,нормално за някои хора тук!

    Коментиран от #13

  • 12 Хрисофор Карамфилов

    2 0 Отговор
    Гн. Туск да си гледа потъналата в дългове Полша,с неѝната дългосрочна стратегия за взимане на кредити,затисната между едната икономика,която я спря нацяло от своя голям пазар,и другата на която няма какво да предложи.
  • 13 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Десислава Димитрова":

    Хайде стига бе Деси /Стояне/, никой няма да излиза от ЕС, още по-малко ние. Никой няма да "слушка" Русия /още по-малко ние/. Почистването на къщичкана ни си е лично наш проблем /съобразодукт но указанията на големя брат/. Добре, но нека да видим нещо положително /освен твоите постове/. Икономика ли, регионална политика ли, армия ли, брутен продукт ли /малеееи, как само звучи/, демографски взрив ли, или взривяване на циганите...Аде малко поне нещо реалистично, освен "музикалните трели" на "Чичо Сам"...

    Коментиран от #14

  • 14 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Монго":

    основно ни трябват от ес две неща политически борд и икономически борд.без тях ще изчезнем като народ щото рака на комунизма ни е разял много сериозно.ако сменим манталитета си и заприличаме на унгарци или чехи ,ще се спасим ако не циганите ще са новите българи.подобна е ситуацията навсякъде където имаше вярващи в соца.в бг до 45 година малцинствата не са били проблем предвид манталитета на българина-силен трудолюбив,отговорен.след 80 години българина бе далеч от тези си характеристики ,щото му бе подменен морала ,битието и елита.днес българина е мързелив,импотентен и безотговорен ,което веднага дава сила на малцинствата.тва е следствие на тумора за които говоря във всеки свои пост ,инжинерчетата и комсомолчетата са определено лош материал,а селските крадливи и алкохолизирани бекове не стават за нищо.подобен е сюжета и в русия и в украйна и там проблемите са същите макар ние да сме в ес ,а те да са големи държави със суровини!
  • 15 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор
    Стояне,подкрепям предложението ти с две ръце да заприличаме на Унгария,и Чехия.Не веднъж съм казвал,че те имаха шанс да имат по самостоятелна и независима политика пак в рамките на ЕС, за това се иска управници с то.ки,които се интересуват само от това да имат полза за народите си,и ако спреш да набиваш постоянно този комунизъм,няма да дразниш толкова хора,нито някои иска да го връща нито го интересува,и не е тоѝ виновен за ситуацията сега,как този „некачествен„ материал, като излезе на вън стават за пример.

    Коментиран от #16

  • 16 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хрисофор Карамфилов":

    карамфилов,аз казвам квото мисля и се аргументирам за което и ми дреме ,кого дразня,а дразня тези дето се засягат ,а се засягат тези дето са гузни!
    що се отнася за мнението ти за политиците ни и тези на другите бивши соц страни ,политиците ни карамфилов са функция на народа ни подобно на лекарите ни шлосерите ни и педе..сите ни.демек за да са такива квито са сме си виновни ние. те са също опорочени от комунистическия манталитет ,който и днес властва в страната ни.за това правя и ясни паралели от по-здравите чехия ,полша ,унгария и от по-болните украйна и русия.ти сам си прави изводите!
Новини по държави: