Last news in Fakti

22 Декември, 2014 11:22 2 619 8

В Чечня борят тероризма с разрушаване на домове

  • грозни-
  • рамзан кадиров-
  • терористи-
  • русия-
  • владимир путин-
  • ксения собчак

Президентът на Чечня Рамзан Кадиров продължава с политиката на разрушаването на домовете на заподозрени за терористи.

Изселваните от Чечня близки на заподозрени участници в терористични групи се обръщат към правозащитни организации с молба да им се помогне да напуснат Русия, съобщава РБК.

Репресиите продължават дори и след изказването на президента Владимир Путин, че Русия е правова държава и не трябва да се подкрепят акции на саморазправа.

По време на традиционната пресконференция на руския президент за медиите водещата от телевизия „Дождь“ Ксения Собчак попита Путин дали подкрепя действията на администрацията на чеченския президент Рамзан Кадиров за саморазправа с близките на заподозрените в тероризъм.

„По правило, роднини на хора, които извършват терористични актове, знаят за това. Така е в повече от случаите. Но това не дава право на никого, дори и на ръководството на Чечня да извършва извънсъдебни разправи. Освен това съответните правохранителни органи извършват предварителна проверка на случая. Кои са били тези хора, които са запалили домовете, убили са роднините на терористите. Трябва да се изясни кои са тези маскирани хора. Самото изказване на Кадиров е по-скоро емоционално, а от това да се възползва някой... Ако нарушаваме рамките на закона, то това ще доведе до хаос“, отговори на Ксения Собчак Владимир Путин.

Ранните часове на 4 декември терористи атакуваха Грозни. При завързалото се сражения бяха убити деветима от тях. Други 14 полицаи бяха убити, а близо трийсетина служители на реда бяха ранени. В отговор на нападението в емоционална реч президентът на Чечня Рамзан Кадиров се закани да изкорени тероризма в кавказката република. Терористичното нападение в Грозни стана в навечерието на традиционното обръщение на руския президент пред парламента. Завзета и опожарена беше разположеният в центъра на Грозни Дом на печата.

Изказването на Кадиров послужи като сигнал за маскирани групи да започнат да обикалят и да разрушават домовете на роднини на заподозрени в тероризъм.

Десетки са вече случаите при които маскирани нападат, разрушават или подпалват домовете на заподозрени в тероризъм. Самата Ксения Собчак също е под натиск, припомня в. „Взгляд“. Спонтанна демонстрация в събота се проведе пред дома й с искания журналистката да се извини за въпроса си към Путин.

Анкети в руските медии обаче показват, че руснаците подкрепят действията на Рамзан Кадиров, отколкото позицията на Ксения Собчак. Депутатите от управляващата „Единна Русия“ смятат, че Собчак е оскърбила народа на Чечня.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор
    та ето и стандартите в украйна опълченци в русия терористи!както и реакцията в украйна им се праща помощ от войници и техника в чечня се горят домовете на близките !

    Коментиран от #3

  • 2 159

    4 0 Отговор
    Така като стане и тука с крадците и побойниците над служители на реда и доктори ще настане траен мир и спокойствие за старците подложени на унижения и мъчения.
    Да ама няма мъже в БГ-то,
    имаП...РКОВЦИ и едно ДПС дето защитава предимно ромите и своите бизнес интереси,
    има и един ,,запад,, с двойни стандарти дето успя да затрие България.
    Сега слугите им ще подскочат срещу мнението ми,но им пожелавам приятно миене на задници и чинии.......
  • 3 европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    в украйна проведоха референдум и хората гласуваха да се отделят от украйна - в отговор киев им изпрати тежка артилерия и воена авиация. в Чечня десет вахабита разстрелват 14 катаджии и засядат в две сгради. Да права си - ситуацията е напълно еднаква! ако някой промит мозък с калашник убие моя близък - и аз ще му изгоря къщата, без значение Кадъров какво е казъл и Путин как го е обяснил

    Коментиран от #6

  • 4 Монго

    1 0 Отговор
    Молете се това да не стане тука...

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "европеец":

    чечня бе дефакто свободна държава 10 години с парламент ,президент и т.н. институции ,което не попречи на демократичните руснаци да избият няколко стотин хиляди чеченци ,да разрушат градове и села и сега да вменяват вина и на роднините на местните сепаратисти!провери в нета как изглеждаше грозни след руската атака и след това го сравни с днешния донецк.трябва да си сериозно болен от шизофрения за да не можеш да направиш паралел между двоините стандарти на руснаците в чечня и съответно в украйна!
  • 7 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    молим се ,но ако мине руския номер в украйна що ердоган да не пробва тук?
  • 8 бг

    0 0 Отговор
    Елате и В България В парламента има много терористи и мошенници ! И плачат за КАЛАШНИК !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания