23 Декември, 2014 16:05 3 196 3

Чудо в Луисвил! Девствен питон роди

  • питон-
  • телма-
  • непорочно зачатие-
  • девственост-
  • раждане

И при животните има непорочно зачатие. Учените смятат, че природата по този начин се опитва да продължи рода, когато всички други възможности са били изчерпани

В навечерието на Рождество Христово светът се интересува отново за тема за непорочното зачатие на Дева Мария. Последните научни проучвания показват, че непорочното зачатие не е непознато за животинския свят, уточнява в. "Аарец".

Женският питон

Телма дори учуди своите гледачи

в зоологическата градина на американския град Луисвил. Без да е срещала мъжки от своя вид все пак тя снесла 61 яйца, давайки живот на шест малки. Учените първоначално предположиха, че преди много години тя е имала тайна среща с мъжки екземпляр и е успяла да запази в себе си спермата му за продължителен период.

Научните изследвания обаче разбулиха мистерията. Те показаха, че Телма е първият в света мрежест питон, който е имал непорочно зачатие, дало началото на живот. Тя е създала яйца, които са съдържали цялата необходима информация, за да се роди дъщеря без да е необходимо да има нужда от баща, негова сперма или ДНК.

В резултат на първото мейотично делене от овоцита се получава овоцит и едно полярно телце. Последното играе ролята на сперма, пораждайки вътре в яйцето ембрион, уточнява в. "Дейли мейл".

По този начин мрежестият питон се сдоби с наследство, което е полуклонинг спрямо генотипа на майката. Учените откриват, че

девствени раждания се случват в много различни видове като земноводни,

влечуги, хрущялни риби и и птици. Този процес става по причини, които все още не разбираме.

Първоначално, девствено раждане, известен също като безполово размножаване, се смята, че се задейства при екстремни ситуации. Този процес е документиран само сред животни, хванати в плен и се смята, че е причинен може би от стреса, или изолация.

Учените смятат, че

природата по този начин се опитва да продължи рода,

когато всички други възможности са били изчерпани.

Не е задължително. Сега се оказва, че някои девствени женски произвеждат потомство дори в присъствието на мъже.

Нещо повече, те правят това в дивата природа, и могат да се възползват от нея в продължение на стотици милиони години. Тя може да носи предимства, още повече, че в съвременния свят, където популацията на много видове, които бързо намаляващите, но това повдига основни въпроси за значението на секса.

И други остават неясноти. Защо сред гръбначните животни, може риби, влечуги и птици имат девствени раждания, но бозайници, включително хора, на пръв поглед не може?

Дори тук, нещата не са ясни ...През последните 15 години учените получават все повече доказателства за

способността на видове живеещи в плен риби, змии и комодски варани

да произвеждат потомство.

Част от учените обаче предупреждават, че липсата на мъжки индивиди и създаването на полуклонинги обрича рода на нежизненоспособност.

Животните, които се клонират, оставят своите родове уязвими към болести и други заплахи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Димчев

    1 0 Отговор
    На тия и питоните им са сбъркани.
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Уджасссс..., тъщите се размножават сами...
  • 3 Конник

    0 0 Отговор
    Джендър реклама или fake news. Май и двете заедно.