Last news in Fakti

7 Януари, 2015 19:14 5 683 4

Аз съм „Шарли Ебдо“! Не живея по закона на шериата!

  • шарли ебдо-
  • франция-
  • терористи-
  • ал кайда

Дали Европа е готова да защити правото на свободно мнение и преса....?

„Аз живея по френския закон. Не живея по закона на Корана“. Това заяви в интервю през 2012 г. разстреляният тогавашен главен редактор на „Шарли Ебдо“ Стефан Шарбоние.

В сряда по традиция той събира екипа на списанието за традиционната седмична планьорка. Началото на деня е приповдигнато журналисти и редактори се събират. Те си честитят новата 2015 г. Разменят се впечатления кой къде е бил по коледните празници.

Часът наближава 11 часа.

Редакцията е пълна. Последни прегледи на електронната поща, някой забравен SMS. Минути до началото на планьорката. Наближава 11.30 часа трима маскирани и тежко въоръжени мъже нахлуват в редакцията и хладнокръвно откриват стрелба.

Дузина от светилата на френската журналистика и карикатуристи са убити. Други десетима са тежко ранени, петима от които са в критично състояние.

„Ако хората искат да бъдат шокирани, те ще бъдат шокирани“, казва през 2013 г. главният редактор Стефан Шарбоние. „Шарли Ебдо“ вече е на вестникарските будки във Франция. На 64 страници се публикуват първа част от поредица карикатури, описващи живота на пророка Мохамед.

Франция е в шок!

Да това е нормална реакция.... Но тя беше предизвестена. През 2011 г. Факти.бг отбеляза броят на „Шарли Ебдо“, посветен на възхода на ислямистите във франкофронски Тунис след Арабската пролет.

В деня, когато „Шария Ебдо“ (игра с послания с „Шарли Ебдо“) стига до вестникарските щандове, в редакцията избухва коктейл „Молотов“. Броят обаче бива разпродаден „като топъл хляб“, а френски политици се изказват в защита на правото на свобода на словото на изданието.

Часове по-късно беше хакнат и сайта на списанието. На заглавната страница беше поместена снимка от традиционния хадж в Мека и превод на френски: „Няма друг бог, освен Аллах и Мохамед е негов пророк“.

Това на кратко е част от предисторията.

Хладнокръвният разстрел на 12 журналисти и карикатуристи

обаче повдига въпроса дали Западът е готов да защити свободата на словото. Продължаващата четвърта година гражданска война в Сирия обаче тревожно бие камбаната, че Старият континент по-скоро предпочита да си затваря очите и да преглъща зачестилите случай на насилие и екзекуции над журналисти.

66 журналисти са убити през 2014 година сочи годишният доклад на международната неправителствена организация „Репортери без граници“.

Броят на отвличанията на представители на медии обаче е нараснал значително - до 119 случая, като 40 журналисти остават заложници,

Обезглавяването на журналист от ислямистки джихадисти в Сирия показва, че репортерите са изправени пред опасна нова заплаха, посочва Ройтерс.

Най-опасна за журналистите е Сирия, където през 2014 г. са загубили живота си 15 представители на медиите, следвана от палестинските територии и по-специално ивицата Газа, а също от Източна Украйна, Ирак и Либия.

Верни на духа на демокрацията и свободата на словото

французи подеха интернет кампания за солидарност с изданието.

В социални мрежи се разпространява надпис на френски и на черен фон

"Je suis Charlie"

- "Аз съм "Шарли (ебдо)".

Заставам до „Шарли Ебдо“, защото всички ние трябва да защитим изкуството на сатирата, което винаги е било сила за свободата и против тиранията, безчестието и глупостта, написа в профила си във „Фейсбук“ писателят Салман Рушди. Срещу него има издадена в Иран фетва за произведението му „Сатаннски строфи“.

Кристоф Делоар от Репортери без граници коментира, че това е най-черният ден в историята на френската преса.

Убийствата, извършени днес само засилват убеждението ни, че е необходимо да се борим срещу невежеството, нетолерантността, мракобесието и фанатизма. По-важно от всякога е да помним, че свободата на пресата не подлежи на обсъждане. Това отбеляза директорът на в. „Монд“ Жил ван Кот.

Датският карикатурист Курт Вестергаард, чиято творба, изобразяваща пророка Мохамед с чалма под формата на бомба, беше препечатана в „Шарли Ебдо“ каза, че се надява „мнозинството от умерени мюсюлмани“ да осъдят този варварски акт.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц изрази съболезнования на семействата и близките на жертвите на терористичния акт.

„Ние сме дълбоко шокирани от това отвратително престъпление, което е

атака срещу цивилизованото общество

и осъждаме този акт на насилие”, заяви Мартин Шулц.„Ние, европейците, няма никога да отстъпим от ценностите като свобода на пресата и свобода на изразяване, на толерантност и на взаимно уважение, които тази атака иска да постави под въпрос”.

„Каквито и да са нашите убеждения и религиозни вярвания, ние трябва да се изправим заедно и силни срещу подобни терористични действия. Призовавам всички граждани да защитим ценностите, които са ни скъпи. Пожелавам също така бързо възстановяване на всички ранени", отбеляза председателят на ЕП.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също осъди нападението, което определи като варварство.

Нещо, в което съм твърдо убеден, че с французите споделяме ценности. И една от тях е универсалното убеждение, че свободата на изразяването е нещо, което няма да бъде заглушено, заради неразумно насилие, каза американският президент Барак Обама.

Първото международно осъждане на нападение обаче дойде от евроскептичната Великобритания. Британският премиер Дейвид Камерън определи нападението срещу "Шарли Ебдо" като отвратително. Великобритания е с Франция в борбата с тероризма, увери Камерън.

Това е атака не само срещу френски граждани, но и срещу свободата на печата и словото,

отбеляза канцлерът на Германия Ангела Меркел в изявление. Тя изтъкна, че Берлин е редом до Париж в този тежък момент.

Ватикана също осъди нападението, което определи като отвратително. Според заместник-говорителя на Светия престол Чиро Бенедитини това е атака не само срещу хора, но и срещу свободата на медиите.

Бялият дом е солидарен със семействата на онези, които бяха убити или ранени при тази атака, каза говорителят на президента на САЩ Барак Обама Джош Ърнест.

Президентът на Русия Владимир Путин изказа съболезнования на роднините и близките на жертвите на терористичния акт, който бе извършен днес в Париж.

Генералният директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова осъди днешното нападение като покушение срещу свободата на словото.

Нападението срещу редакцията на списание „Шарли Ебдо“ е възмутителна атака срещу свободата на пресата, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Папа Франциск осъди остро ужасната атака срещу френското седмично сатирично издание "Шарли Ебдо", при която загинаха 12 души, каза неговият говорител Федерико Ломбарди.

Той добави, че папата се противопоставя по всякакъв начин на омразата и на всички форми на физическо или морално насилие, с които се унищожава човешки живот или се накърнява човешкото достойнство. Отнемането на човешки живот, каквато и да е мотивацията за това, е ужасно, никога не е оправдано - животът и достойнството на всеки трябва да бъдат гарантирани, каза още светият отец.

„Шокиран съм от тази трагедия. Това е много тревожен сигнал“, лаконично отбеляза генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нек

    2 0 Отговор
    наивни франсета......
  • 2 Аз

    2 0 Отговор
    Айде,айде!Французите да са по-толерантни и да се стараят повече с интеграцията на мюслюманите,мамини душички!
    Пускайте ги още е Европа и ги оставяйте да си веят бурките и чалмите по улиците!
    Малко ви е това днес,всеки ден трябва да ви трепят та да си отворите гуреливите очи и да прогледнете!
    Исляма е грешен,религията им е грешна като цяло.
  • 3 Георги

    1 0 Отговор
    Точно това заслужавате ! Пък после си направете и втори хелзингски комитет , сърбайте си попарата!
  • 4 Самюел

    2 0 Отговор
    Тревожен сигнал-верно че си затварят очите,но не са разбрали още колко по-тежко ще става всеки ден!Ванга е казала-ще се разделим по вери -това ще е следващата Световна Война.Ислямистите ако не се спрат,некой хубав ден на Запада ще му писне.Засега не им пука за християните в Сирия,а те са техен продукт - на Кръстоносните Походи.