Last news in Fakti

25 Януари, 2015 19:30, обновена 26 Януари, 2015 20:19 7 998 17

Историческа победа в Гърция за радикалната левица СИРИЗА

  • сириза-
  • гърция-
  • нова демокрация-
  • пасок-
  • избори-
  • парламент

Георгиос Папандреу е на границата да влезе в парламента

Историческа победа се очертава за радикалната левица СИРИЗА в Гърция, съобщава в. „Та неа“. Екзит полът дава между 35,5% и 39,5% за лявата формация на Алексис Ципрас. На второ място се нарежда досегашната управляваща Нова демокрация на премиера Андонис Самарас, която събира 23 -27%.

Резултатът от изборите е историческа победа за гръцкия народ, който гласува с голямо мнозинство против строгите икономии, заявиха от СИРИЗА. Според партията. резултатът, изпраща силен сигнал към Европа, която може да бъде трамплин за промяна в цяла Европа.

Телевизия СКАЙ дава

24-27% за Нова демокрация, а за СИРИЗА – 36 % - 39%.

Данните показват, че СИРИЗА е на път да може да състави еднопартиен кабинет. Тя ще може да разчита на 146-158 места срещу 65-75 депутата за Нова демокрация. Възможни са и сценарии за коалиционен кабинет заедно с Комунистическата партия на Гърция и ПАСОК или на кабинет на малцинството, подкрепен негласно от посочените по-горе партии, коментират от телевизия "Мега"".  

Ако изборните резултати потвърдят екзит половете, то управляващата Нова демокрация е загубила между 1 – 5% от вота за парламент през 2012 г.  Сегашното гласуване потвърждава тенденциите за възход на СИРИЗА, на окопаване и задържане на позиции от Нова демокрация и за маргинализирането на социалистите в лицето на ПАСОК. На освободеното от тях пространство се наместват както от СИРИЗА, така и от социалдемократите от „Река“ (То Потами) и от скоро от напусналия ПАСОК Георгиос Папандреу.  

Истински трилър се разиграва за третото място,

което може да се окаже „златния палец“, който може да режи съдбата на следващия кабинет. С изравнени позиции влизат националистическата и ксенфобската Златна зора и движението „Река“ (То Потами) с 6,4% - 8%. Плътно за тях са социалистите от ПАСОК с 4,2% - 5,2% подкрепа.

Изненадата могат да поднесат традиционните комунисти, за които предварителните проучванията дават 4,7 – 5,7%. С 3,5% от гласовете в парламента влизат Независимите гърци. Създаденото в навечерието на вота движение на знаковия политик от ПАСОК Георгиос Папандреу е на границата за влизане с 2,2%  - 3,2% подкрепа, припомня в. "Катимерини".

СИРИЗА почти два пъти увеличава своите мандати от онези 71, които имаше на предишния парламентарен вот през 2012 г. Нова демокрация се свива от 129 мандата до сегашните 65-75, пише в. "Имерисия".

Истински срив се наблюдава при ПАСОК:

от предишните 33 депутата до едва дузина днес. Очаква се крайните националисти от Златна зора и социалдемократите от „Река“ (То Потами) да имат между 17 -22 мандата. Комунистите изпреварват ПАСОК с 13-16 депутата, отбелязва в. "Вима".

Независимите гърци са плътно зад социалистите с 10-13 мандата срещу 20 в предишния парламент. В края е и Движението на Георгиос Папандреу между 0 и 8 депутата.

Извън парламента остават традиционни формации като Лаос с 1,6% и зелените, които събират под 1%.

Неделя е важен ден не само за Гърция, но и за Европейския съюз.

СИРИЗА обещава нови финансови правила, нови отношения с партньорите от Евросъюза, разхлабване на рестрикциите в страната и предоговаряне на програмата за строги икономии, обобщава в. "Катимерини".

Избавяне от унижението е едно от основните послания на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас. Избирателите се надяват, че той може да подобри бедственото положение, в което се намира страната през последните години.

Посланията на Ципрас са насочени към чувствителни избирателите като възрастните, бедните и дълготрайно безработните. Лидерът на СИРИЗА съзнателно налага образа на обикновен грък. В една от последните си телевизионни изяви, той обяви, че първата му визита ще е в Кипър и няма да търси среща на всяка цена с канцлера на Германия – Ангела Меркел.

Меркел е просто един от 28-те лидери на ЕС,

аргументира се Ципрас, цитиран от в. "Вима".

От 2008 г. до 2013 г. Гърция преживя пет години на рецесия. Дългът не само не намаля, а се увеличи до близо €320 млрд.. Атина в момента е европейски първенец по отношението на дълг към БВП -176%. След нея се нарежда Италия (131,8%) и Португалия (131,4%). На другия полюс на тази класация са Естония (10,5%), Люксембург (22,9%) и България (23,6%), брои в. "Имерисия".

По-тревожното е, че политиците не успяха да проведат правилните реформи,

които да съживят икономиката и да намалят бедността. Едва от миналата година безработицата падна до 25%. Преди това тя се движеше около 30%. А сред младите беше двойно по-голяма. Последните години в страната почти беше унищожена средната класа. Пенсиите бяха намалени, а в същото време правителството не предприе адекватни мерки за компенсация на повишаващите се цени на ток, вода и храни, припомня в. "Нафтемборики".

Изборите в Гърция показаха едно.

Демокрацията в Европа е жива.

Кризата в социалистическото движение на Стария континент е намерила своя път за разрешаване. На сцената в Гърция са социалдемократите от „Река“ и Движението на Папандреу. ПАСОК боледува и се нуждае от вярното лечение.

Изборите в Гърция бият тревога. Демокрацията в Европа е в опасност. В люлката на демокрацията сили набират крайни националистически и ксенофобски движения. Те използват кризата, за да отслабят достиженията на европейската цивилизация и да хвърлят Стария континент обратно в сянката на тоталитаризма.

Изборите в Гърция са и надежда....

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бах мааму

    2 0 Отговор
    Не знам вече ни се подиграват с тия проценти дълг. Стига с тия потупвания по рамото. Как пък един не се сети, че сме на опашката по доходи и то не само в ЕС. Боли ме фара, че сме били с нисък дълг като народа ни изнемощя вече от непрестанните "реформи". Гърците сега може и да закъсаха, ама поне се наживяха хората. Ние ще правим капитализъм със социалистически заплати.
  • 2 тъпаци

    1 0 Отговор
    бългларина е беден като мишка, но това не е важно, важно е да нямаме дълг
  • 3 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    сега комунисти и троцкисти ше оправят гърция!бедните гърци просто не знаят в кво се забъркват!дано сириза се пречупи и избяга от популиските идеи с които дойде на власт.

    Коментиран от #6

  • 4 Plovdiv

    2 0 Отговор
    На хората им писна от лицемерието на богатите и техните слуги - политиците и гърците ги шамаросаха първи. Това, което стана в Гърция няма да остане изолиран случай. Когато подобни политически сили започнат да печелят наред из европейските страни, тогава ще започне и агонията на ЕС и Еврозоната...
  • 5 ел майор класико

    1 0 Отговор
    Абе ,вие някои от вас ходил ли е в Гърция ,ЧЕ КОМЕТИРАТЕ НИ СМЕ ЗЛЕ а ти с биполянораззтнижени на сегментоядрен гранулоцит още ли се опитват да пишеш срещу Русия .На хората не ги интересува боко моко или делянчо ,раданчо, бостан през комунизма нямаше хора да ровят в кофите за смет сега обаче ко да видя отивам в пенсионто в Русе точно пред входа на сградата има кофа за смет часа 11;30 до 13;00 минаха да ровят за смет бедни стари хора около 10 човека не съм ги броил на око . ДА ЧАКАМЕ НИКИ ДУДУКА от европа за да реши проблемите или НАТО .
  • 6 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    деси ма, събирай отбор и започвай борбата със комунистите и троцкистите.
  • 7 onq s konq

    0 3 Отговор
    Еса тая "Сириэа" като се съюэи с гръцкото ДПС и гръцката "Атакос" ...Отиват точно там,от където ние се връщаме!Има обаче една малка подробност,която им убягва на комшиите-нямат си Бат Бойко да ги спасява:)
  • 8 Хрисофор Карамфилов

    0 1 Отговор
    Гърците са древен и хитър народ,и сигурно са преценили как точно наѝ-добре да си водят политиката,не случаѝно те са я измислили,както и демокрацията,и сега някоѝ да ги поучава тях и да им държи сметка това няма да стане. Освен това са и патриоти,гониха италианците до Албания,и както те неведнъж са казвали в наѝ-новата си история,ако някои ни ощипе ние пускаме кръв.Минаха и през военна диктатура,очевидци ,мои роднини сами говорили по това време,че можеш да видиш,в два часа посред нощ ,автомобил кабрио,със свален гюрук,музиката да свири,на задната седалка,две кожени якета ,кожена чантичка ,и никоѝ не я доближава ,камо ли да открадне,или златарско магазинче,влизат продавача го няма,излизат на улицата питат първият минувач ,къде е човека,а тоѝ им отвръща,да влязат да си изберат,да го вземат и да оставят парите на масата,това е било след полковниците.
  • 9 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор
    В по новата ни история, спорим ,с нашият приятел Хараламбос от Кипър,около 2000г. ,не помня кога точно.Аз пълен с оптимизъм,ще влизаме в ЕС,и сега като ги подгонят нашите политици да разследват корумпирани съдии и прокурори,престъпност ,вдигане на стандарта ,нали ще сме европеѝци,а тоѝ,Хараламбос ,гледа тъжно и ми говори,за нищо на света не влизаѝте,до преди ,се къпехме в злато и рози, аз имах фабрика за обувки,давах работа на много хора,сменях си колите на три месеца,като паднаха митата,вкараха евтини марки обувки от Китаѝ ,фалирах ,уволних хората,и сега имам три авто-мивки.

    Коментиран от #11

  • 10 mediator37

    1 0 Отговор
    Лоша новина за банки и монополи . СИРИЗА печели. Докато изброят всички гласове да не се окаже, че СИРИЗА има абс. мнозинство.
    Конспирациите на банките и Ойропа-цървулите в Гърция ще приключат с фиаско. Това ще е драматичен прецедент и други народи попаданали в кредитния капан на банковите конспиратори ще последват примера на Гърция ще им покажат среден пръст. Затова моментът с идването на власт на СИРИЗА наистина е ключов. Ще видят тепърва интернационалните лихвари едни главници, едни лихви, едни "кредитни условия", едни "помощи" и лихви върху лихви, че свят ще им се завие.
  • 11 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хрисофор Карамфилов":

    карамфилов,гърция има проблем подобен на сръбския и българския до някъде,а именно дълго време по геополитически причини я финансираха.тя бе предната линия на демокрацията по времето на студената война и там се изсипаха огромни суми,които накараха гърците да си повярват много и да изтласкат напред популиски политици и идеи,които продължиха с взимането на пари и след като вече гърция нямаше това геостратигическо значение както бе до тогава.така се натрупа дълга,а сега трябва да се връща и решиха да го играят като великите сърби,демек силово.резултата ще бъде печален,което ще засегне и нас като съседи.най -трагичното е че след мерките които взеха преди 4 години ситуацията бе почнала да се променя към ,добро и сега популистите от сириза могат да пратят тези усилия в нищото!
  • 12 Бай хой

    2 0 Отговор
    Кое е това по-добро и за кого.

    Само отрепките могат да искат по-добро за колонизаторите на гърба на собственият си народ.
  • 13 Той

    2 0 Отговор
    Някои стават специалисти по всичко (справка българския филм). Доскоро разбирахме от украинката криза, сега сме и вещи във вещерството, грешка, по гръцките проблеми. Ако съм ти един мъж, няма да можеш да си седнеш на задника.

    Коментиран от #14

  • 14 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Той":

    ха,ха,ха...!ти си нормалния български мушморок хвалиш се като си сам у дома!ето имаш фронт за изява използваи го нашари ми ..... пробвай !

    Коментиран от #15

  • 15 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Десислава Димитрова":

    Мушморок ще казваш на някои твои атрибути. "Фронта на изява", както му казваш за мен е съвсем другаде и нямам време да се занимавам с такива закачалки, като тебе. Израза ти: "нашари ми ..... пробвай", от някой филм за възрастни ли си го взела? Е, пробвай да го пробваш с мъжа ти, мене неме кефиш.

    Коментиран от #16

  • 16 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Той":

    аз за твое съжаление съм мъж макар и с женски ник,а ти си ,които спами в темите,без да казва нищо конкретно.предполагам че си същия и в живота извън pc .нямало да се разправя !!!!ти от 10 поста към мен само се разправяш ,точно със закачките дето уж не им се връзваш!я провери в кой пост към мен си писал нещо конкретно ???

    Коментиран от #17

  • 17 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Десислава Димитрова":