26 Януари, 2015 12:36 1 760 8

Гърция ще има правителство от популисти

  • сириза-
  • гърция-
  • алексис ципрас-
  • независими гърци

Още след обявяването на първоначалните резултати снощи привърженици на партията на Алексис Ципрас излязоха по улиците в Атина, за да отпразнуват победата

Гърция ще има правителство от популисти - 1
Снимка: АП/БТА

Часове след обявяването на официалните резултати, лидерът на победителя радикална левица Сириза – Алексис Ципрас успя да договори съставянето на кабинет. Това се наложи след като при разпределението на мандатите формацията получи 149 места в парламента. Лидерът на Независимите гърци Панос Каменос се очаква да поеме министерството на търговския флот.

За самостоятелно мнозинство са необходими 151 депутата.

Нова демокрация пък ще има втората по големина парламентарна група с 76 мандата. Спорът за третото място остава нерешен. С по 17 мандата ще имат националистите от Златна зора и социалдемократическата „Река“ (То Потами). Комунистическата партия на Гърция ще има 15 депутати. Независимите гърци и ПАСОК допълват състава на новия парламент с по 13 мандата, съобщава в. „Катимерини“.

Още след обявяването на първоначалните резултати снощи привърженици на партията на Алексис Ципрас излязоха по улиците в Атина, за да отпразнуват победата. В изборната нощ Ципрас заяви, че с идването на СИРИЗА на власт страната ще остави в миналото икономиите и унижението.

По тази причина преговорите с дясната партия Независими гърци приключиха със споразумение за подкрепа на Алексис Ципрас за премиер, отбелязва в. „Та Неа“. Все още не е ясно разпределението на местата в коалиционния кабинет. Двете формации имат още време преди да представят кабинета за гласуване в парламента.

Бързодоговореният съюз между двете партии, които са твърдо против спасителния пакет за Гърция, доведе до 4% спад на борсата в Атина, отбелязва в. „Нафтемборики“.

Алианс изненада между две твърдо против спасителните партии, стреснати пазари и доведе до загуба на близо 4 на сто на борсата в Атина,

По време на предизборната кампания Алексис Ципрас обеща да предоговори спасителните споразумения, но подчерта, че няма да предприема едностранни действия срещу кредитори от други страни от Еврозоната, отбелязва АП.

Финансовият директор на СИРИЗА – Георгиос Статакис, потвърди в понеделник, че новото правителство не планира да се срещне с преговарящите от Тройката на Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд, а вместо това ще се стреми преговори директно с правителствата.

Случващото се в Гърция е и тема на срещата на финансовите министри от Еврогрупата, които се събират в понеделник в Брюксел.

Основна тема на срещата им е спасителната програма за страната, която изтича в края на февруари. Има възможност тя да бъде продължена с още 6 месеца, за да се даде време на новото гръцко правителство да доведе до край прегледа на финансовото състояние на страната, както и да запази активна възможността за предоставяне на ликвидни средства на гръцките банки.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас обаче е против спасителния план в сега съществуващия му вариант.

„СИРИЗА и нейните кредитори са хванати в клопката на Гордиев възел, и двете страни ще трябва да направят отстъпки. Нито Атина, нито нейните кредитори искат Гърция да фалира или да излезете от Еврозоната, така че компромис може би ще се намери“, каза пред Блумбърг Меган Грийн, главен икономист от Manulife Asset Management.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Когато банките усетят острия националсоциалистически чипик в дебелия си задник бързо правят отстъпки.
  • 2 диан

    0 0 Отговор
    браво и прехода се отлага
    и ще мислят след време
    ние все в преход и какво живота ни минава
  • 3 европеец

    0 0 Отговор
    заглавието е грешно, трябва да звучи така: Гърция ще има НАЦИОНАЛНО правителство. тоест - не продажници като нашите, а политици които работят за народа

    Коментиран от #8

  • 4 сиртаки

    0 0 Отговор
    Браво на Гърция,да се маха от евросъюза,да си печата драхмите и ги раздава на народа си,те инвестициите сами ще дойдат после.Да видим на Меркел дали ще и е удобно така,нали само за реформи говори а не иска да направи еднакво възнаграждение в евросъюза.Сега гърците ще играят сиртаки а евросъюза ще си харчат паричките при тях...СИРИЗА ,СИРИЗА ,СИРИЗА .Дано българите се усетят вземат пример.Стига с тази МИЗЕРИЯ.1% да командва 99%

    Коментиран от #7

  • 5 Киро

    0 1 Отговор
    Браво на Гърция,да се маха от евросъюза,да си печата драхмите и ги раздава на народа си,те инвестициите сами ще дойдат после.

    ===========

    Май глупостите царуват тук!
    По-слабоумно изказване не бях чувал напоследък, но като видях автора (путински трол) ми стана ясно.

    нещо ЕЛЕМЕНТАРНО от пазарната икономика - инвестициите идват в икономики, които са предвидими и стабилни, а не при банда комунистически , която отказва да си плаща заемите!

    Ако изпълнят и 20% от предизборните си глупости, това означава фалит, драхми и 40% инфлация (като при любимия ти Путю).

    Нека после ги убият с камъни на улицата тия мишки комунистически.

    Коментиран от #6

  • 6 999

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    За теб всеки които има чест и достойнство е трол и мишка защото ти явно си свикнал да седиш на колене пред Американски цип или дюкян но за разлика от теб някой хора макар и живеещи бедно без лукс и лъскави играчки стоят изправени с вдигната глава.
  • 7 АНИ

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "сиртаки":

    С победата на тези комунистически мекерета се убедих , че ние сме по- умни от тях , по- работливи и с по- голямо чувство за отговорност !!! При всичките ни кусури !!! За глупостта която допуснаха съседите ни ще съжаляват ! Чакам с нетърпение и убеденост , че ние ще последваме отличният пример на северните ни съседи - Румъния !!!
  • 8 ани

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "европеец":

    Какво е според теб правителството да работи за народа ? Съдии и прокурори да грабят колкото могат ли ? Катаджиите да ти вземат не точките от талона когато извършиш нарушение , а 20 лева ли ? Когато доктора от бърза помощ закъснее не по негова вина да можеш да му изиграеш юмрук ли ? Когато поискаш пари назаем от съсед или приятел , а после да му кажеш да си гледа работата и да не му ги върнеш ли??